用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 07/08年度升小四 – 得閑入o黎傾下啦
樓主: evelyn317
go

07/08年度升小四 – 得閑入o黎傾下啦 [複製鏈接]

阿囡今年有得升班, 可以入來繼續傾  

今年學校轉左三聯做書商, 話要8月2x號先有書攞

我今年暑假想同阿囡報outward bound玩五天, 佢都唔肯.
原文章由 肥仔媽咪 於 07-8-2 13:57 發表
我仔仔間學校年年都要開學前兩日先至返學校取書, 所以都冇得預早包定!

見你們啲小朋友咁勇敢肯去遊學團, 我仔到宜家都重未試過離開我們一晚呀!

書展有七日...你病左咁耐ar
原文章由 CHUCHU 於 07-8-3 13:51 發表

肥仔媽咪, carollam310,各位:

今年我冇去書展,因為書展咁多日病足咁多日,腸胃炎 有得免費入塲都去唔到 呀大囡就最唔開心囉!

你真係...要快啦, 最後先來趕功課好辛苦ga
原文章由 肥仔媽咪 於 07-8-3 10:12 發表
重未做暑期作業, 你個咁漏氣, 好快啲開工喇!
QUOTE:
原文章由 CHUCHU 於 07-8-2 19:41 發表
大鑊
我尋日先買學校本暑期作業,聽~~~~日要叫佢做啦
轉眼已踏入八月份,真快!

咁快咁多
我個囡重係樹游游下, 四份功課加埋都唔洗1個鐘就已經話做mud咁多ga
原文章由 肥仔媽咪 於 07-9-10 13:01 硐表
我仔重要背默成課有5段添!

阿囡學校暑假時有寫撩草copy book, 但開左學見佢交功課都無用撩草
原文章由 NIC媽咪 於 07-9-26 10:43 硐表
呀囝開始寫撩草啦,雖然寫得慢,但囝都好比心機 寫.,又寫幾好咁:

今年真係多左功課, 唔可以好似之前咁悠悠閑
原文章由 evelyn317 於 07-10-22 21:34 硐表
肥仔媽咪

同意,我都5係好識得教,點算!

亞女今年仲多咗好多功課tim:cry:  

阿囡無咁早, 佢1月先考
原文章由 fp 於 07-10-23 10:53 硐表

totally agreed. also more hard and difficult.
when will have 1st exam?
my son start from Nov 7, need to prepare now

你囡囡好犀利...還有時間做補充練習...我囡佢做野慢吞吞, 做完功課, 練完琴, 連每日一篇都未能成日做就巳經差不多夠鐘要去訓
原文章由 carollam310 於 07-10-24 10:20 硐表
我女女23/11考試,今年真係忙左好多..暫時佢仲可以自己搞掂..唔駛我插手...我只係買左大量補充練習俾佢做當溫習咋

不過唔識選擇..去到書局見到甘多補充練習都唔知點揀我求其拎本望下入面見到同課本學既野 ...

我被佢氣c...parallelogram這些字上年已經串好晒, 佢自己大安旨意諗著實識...掂知上星期評估時就串錯
佢噚晚要去溜冰...返到屋企搞到成11.幾先做好晒功課...好彩開學無耐見勢色不對, 同佢申請轉時間, 過多兩堂轉friday, 如果唔係, 實要放棄唔學.
原文章由 wesleypiano 於 07-10-26 04:10 硐表
karencircle,

我仔同妳阿囡一樣做野慢吞吞,又係練完琴, 連每日一篇都未能做就巳經差不多夠鐘要去訓:cry: :cry:
亞仔Oct 31 to Nov 2 開始test, D Maths 好似衝鋒車殺來,有d透唔到氣...parallelogram,divisible,per ...

fp,
阿囡係又一城, 同你囝囝一樣, 都係差不多五年啦...但就未知幾時可以考fs2.....見佢去溜冰好似去見下朋友仔多過去學野...做樣樣野都係咁唔積極, 都唔知點引導佢好
原文章由 fp 於 07-10-27 10:41 硐表

karencircle,
Where is your daughter learn ice-skating? Is it Festival
Walk? my son also learning ice-skating in Festival Walk on every sunday morning, he learned 5 years but the level still in free style 1 and will have exam of free style 2 on Nov, so slow, cause he is lazy, just want to play rather than to
learn

咁咪...我囡就係一個好例子...睇先佢份卷就知佢粗心外, 還會亂咁來添
原文章由 肥仔媽咪 於 08-1-24 11:09 發表
fp,

Hi! Hi! Long time no chat la!

你話男仔粗心大意, 有啲女仔都係咁, 唔好咁勞氣! 我地講講下啲小朋友好快又上小五, 出年先至 .

國際綜藝合家歡今日售票啦,
今年都買左幾場同阿囡去睇
不過比錢的工作坊唔多,
多左唔洗$$$係圖書館舉辦,
不過好似要等到6月尾先有詳情
原文章由 fp 於 08-5-23 14:15 發表

肥仔媽咪,

Hi, long time no talk la! how to暑假玩盡佢? Do you have any plan? I also want 大考快的過.   

[ 本文章最後由 karencircle 於 08-5-23 15:29 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題