用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒幼稚園 SRL 08年K2
go

SRL 08年K2 [複製鏈接]

彤彤都冇講要帶野, 頭先問佢, 佢話等諗下先喎, 諗咗一陣佢話帶嗰啲佢唔知叫咩, 比佢激C, 叫佢再諗, 佢就話帶月餅, 都唔知真定假

彤彤話比我聽要帶月餅, 後來見到張便條, 原來係帶柚子

原帖由 zoe媽咪 於 08-9-6 09:30 發表

我昨晚問婷婷有沒有把月餅交給周老師,她話沒有,因為她沒有話俾老師知她帶了月餅回校。不過她說老師有張便條給家長。後來才知道她要帶2個楊桃回校。 ...

恭喜晒 浠婷做咗家姐仔係咪好開心呀, 小B係妹妹定細佬呀

我估識數個page no.係指數學書既頁數, 數學書既p.4同p.10蓋咗今日既日期印, 所以彤彤淨係做咗p.4同p.10, 但係本筆順簿我唔知洗唔洗做, 結果我叫彤彤做晒第一版, 寫"一","二", "十"

原帖由 joeymak 於 08-9-9 17:43 發表
hi hi everybody 我是浠婷媽咪剛剛生咗小B所以可以上綱join你哋呀!
想請問今天本新數學(大)功課要做多少頁?呀女好鍾意做想成本做曬噤!而細本識數角上老師紅筆記錄之P4,P10是什麼呀? ...

彤彤尋晚都做咗筆順簿, 問極佢都話要做, 今日老師冇拎起, 又冇擦晒啲字, 都唔知要做定唔洗做

原帖由 zoe媽咪 於 08-9-10 09:06 發表

婷婷第一日收到筆順簿就做了第一頁,結果昨晚睇筆順簿時發覺全頁俾擦哂 我問婷婷,她說老師話不用做。

我揀咗11:30-12:30嗰班, 諗住學完去食LUNCH, 希望安排到啦

原帖由 kylie_mom 於 08-9-10 09:22 發表

我都諗住join11:15個堂, 唔知有無其他人會join呢?

係啦, 加上彤彤又懞下懞下, 日日都講唔出要做咩功課

原帖由 kylie_mom 於 08-9-10 09:29 發表

功課程序有d亂

bony你幾時生呀, 星期六撞到紀妤mami, 佢話就黎放產假啦, 你幾時放假呀?

同埋你係咪有家姐/細妹又係住將軍澳? 我地成日見到一個好似你既人, 試過有一次我老公認錯咗, 想走過去叫"你", 但係嗰個人唔係大肚婆嘛, 所以好肯定唔係你啦, 即時比我制止佢 啱啱嗰個星期日晚我又見到佢, 仲一齊係尖沙咀坐98D, 我都差啲以為係你

原帖由 monkey妹 於 08-9-10 10:03 發表
公喜晒 我個晴晴都好快做人家姐喇

嘩, 好快咋喎, 晴晴係咪好開心啦

原來係孖生姐姐, 真係似到十足十呀

原帖由 monkey妹 於 08-9-10 17:49 發表
我預產期係11月10日, 我會返到10月尾, 11月頭開始放產假

係呀你見到好似我果個係我孖生家姐(大我5分鐘, 係米好似樣呢), 佢都係住tko, 你都好醒見到我家姐咁似我但又發現佢唔係大肚, 即刻知唔係我啦  ...

東涌咁遠, 咁咪要好早起身囉

原帖由 koko39 於 08-9-10 19:07 發表
依家暫時搬左去東涌,呢個星期可蕎都ok因為爸爸車佢返學, 下星期爸爸過金邊我就要同佢搭地鐵再轉車唸起就 車程我都仲未預到要幾耐。可蕎唯一唔慣就係d課外活動大部份要暫停,成日問我今日點解冇野學....

...

浠婷好叻女喎

原帖由 joeymak 於 08-9-10 21:53 發表
Thank you!! 我生咗個細佬仔比浠婷呀!佢都好錫細佬!

會唔會係學校寫呢, 彤彤成日都寫錯個2字(左右調轉咗 ) , 尋日返黎突然寫啱咗, 仲懶叻咁話我識寫2字 , 到我叫佢寫埋個3字, 佢就話我唔識寫喎    

原帖由 monkey妹 於 08-9-11 10:35 發表
係囉有咩

唔該晒

原帖由 koko39 於 08-9-10 20:04 發表
仲話今日有問老師筆順薄要唔要做老師話唔使做住。

彤彤依家上堂都發緊夢啦, 問親佢咩都話唔知

原帖由 kylie_mom 於 08-9-11 09:59 發表

邊個小朋友唔游雲發夢先得ka....希望升左K2習慣後會有改善la

第時晴晴一定幫你手照顧細佬

原帖由 monkey妹 於 08-9-11 11:23 發表
晴晴由知我有BB開始已經好開心架啦, 成日鍚我個肚, 話BB係佢架, 佢成日鐘意有人同佢玩, 所以我點都生番個比晴晴陪佢, 唔係煩C我就唔好啦

叫晴晴幫手執下片, 遞下衫仔奶樽咁, 一定冇問題, 等佢知道mami湊佢地幾辛苦都好架

原帖由 monkey妹 於 08-9-11 11:46 發表
幫到手就好囉, 希望唔係攪亂擋就好D囉

kylie好醒目呀

原帖由 kylie_mom 於 08-9-11 12:57 發表

哼......都唔知係咪俾晴晴講得多, kylie周時叫我生個BB同佢玩, 我話{MAMI老嘞唔生嘞, 有囡囡一個就已經夠, 我想錫晒kylie}, 佢竟然話(唔使...個bb我錫得嘞) ...

嗰對孖仔係咪K1架, 有一個同我囝囝同班, 另一個好似係仁班, 可能老師都驚認錯, 所以將佢地分班

上次拎下學校評估表嗰陣, 陳老師同我講家姐係SRL讀, 學校都一定收細佬/細妹, 不過形式上都要interview, 所以你放心啦, 但我唔係好明, 點解SRL男生少就一定派到好小學? 小學派位會考慮埋學生人數既咩?

原帖由 schau28 於 08-9-11 16:02 發表
又唔是wor. 我上個星期見到有對孖仔上校實, 我問果位媽咪點解選擇srl... 她話srl的男生少, 所派的小學都是好野.  所以我現在是100%比細佬讀srl, 希望細佬入到啦!

...

我都有問彤彤, 彤彤都話老師鬧過浠婷, 彤彤話因為浠婷上堂嗰陣寫唔到"2"字, 我問彤彤老師係咪叫浠婷寫好啲, 唔係鬧佢, 但係彤彤話老師好大聲喎 你有冇打電話返學校問下陳老師

原帖由 joeymak 於 08-9-11 16:37 發表
浠婷話是上堂時老師叫佢寫WO??

我依個阿媽大懞囉 我星期二已經幫彤彤著咗裙架啦 (細佬病咗冇番), 我記錯咗係星期一, 唔記得星期一放咗假, 到尋日咪又照著運動衫囉 (當咗係星期二)

原帖由 kylam100 於 08-9-17 11:20 發表 pandacat_bb
今日見到彤&細路 做咩著運動衫.?

唔好話明燈, 大家分享下經驗嘛, 我之前都好似你咁, 成日擔心SRL唔知收唔收細佬

油天又真係唔錯喎    

原帖由 schau28 於 08-9-17 12:38 發表
pandacat_bb,
好多謝晒你的明燈, 我現在放下心頭大石啦!!!
我都不大清楚, 不過校車姐姐同我講上年有2個男生派左去油天小學. 都唔錯...
‹ 上一主題|下一主題