用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

P.1 2008 [複製鏈接]

原文章由 WD40 於 08-7-5 16:23 發表
今天到學校參觀了english drama 及 variety show, 覺得很高興, 因為看到各位學生perform得很好 , 看到老師們都很用心, 小朋友的英語及普通話水平都很高, 小兒將於今年9月入讀小一, 請大家多多指教, 另外我 ...

白色線衫係配夏季校服, 灰色線衫係配冬季校服.

歡迎加入st. margaret 的大家庭.
其實係一家四口子

原文章由 WD40 於 08-7-7 16:11 發表
請問有冇家長買過係學校counter擺檔個隻學校書包? 對小一學生會唔會too big or heavy? 同埋係唔係有校章係個書包度?

係有校章係書包度.
其實係一家四口子

原文章由 woodylam 於 08-7-7 16:13 發表

Hello all,
今個星期六會去SM聽家長會了,我選了2:30PM,到時會帶埋亞仔去訂校服,記得帶回郵信封兩個,

另外唔知訂購物品要用現金定支票?

去年支票和現金都可以.
其實係一家四口子

原文章由 FaMeDo 於 08-7-8 11:43 發表
嘩,好熱鬧啊!

大家好,我囝囝都係9月入讀小一。同樣,我地都係放棄左陳守X & CKY 而揀選SM, 因實地做過幾次random observations, 發現SM d 学生多以英文交談,及NET 真係好nice 好helpful, 再加埋d 學生真係幾self-discipli ...

書包唔一定要用學校那款. 但黑鞋和運動鞋就要.(除非有信函證明要穿指定鞋款.)
其實係一家四口子

原文章由 FaMeDo 於 08-7-8 16:32 發表
唔該晒一家三囗

但點解一定要買指定鞋款咁嚴格?

另,你覺SM教普通話得唔得呀?

指定鞋款意思係, 可能有些小朋友係eg :扁平足, 他們要穿"矯正鞋", 就可以唔駛着學校的校鞋.

我囡囡成日讀課文給我聽, 我自己普通話唔多好, 但覺得她進步得好快, 老師仲話囡囡可用普通話說出她自己想表達的事情.
其實係一家四口子

原文章由 Flying-Man 於 08-7-8 19:23 發表
Dear SM Parents,

I really envy all of you as your kids are so smart that SM accepted them. My daughter is now on the waiting list and I have written 2 follow up letters to the school, hoping that Mrs ...

Flying-Man >> 多寫一封信, 一定好過乜都唔做. 亦希望妳的誠意能打動Ms TAM and Ms Lee 啦.
其實係一家四口子

原文章由 TAMATAMA 於 08-7-9 12:36 發表
Idylo,

Yes! My daughter likes her very much and I like her too.  She is a good model for the students.  She told the students may be they will see again in her Chinese group in the future.

Time flie ...

我囡囡都好like Ms Ng.
其實係一家四口子

原文章由 Flying-Man 於 08-7-15 13:50 發表
FaMeDo,

我有去P.1簡介會. 是的,如校長所講的真的能一一實現,我地d小朋友真有福了.

我有個朋友不太讚成我選SM,因他對SM在德育方面的印象不好.不知現為SM的家長有何意見?

Thx. ...

德育方面的印象唔好,  有冇example 呀??
其實係一家四口子

原文章由 G-Ma 於 08-7-15 14:07 發表
hi famedo,

我有興趣知道校長講過d咩呀?

G-ma >>

我聽朋友講....
1) 如果小朋友成績跟唔上, 可能會cut 小朋友的talent class 用黎補課. (但唔記得係由幾年級開始)

2) 如果小朋友某方面突出, 會加以培訓喎. (eg: 田徑, 朗誦...etc)
其實係一家四口子

原文章由 ConnieBaby219 於 08-7-19 12:02 發表
大家好

好開心小女將於今年9月入讀SM小一, 請大家多多指教

歡迎妳呀!
其實係一家四口子

原文章由 sara 於 08-7-22 22:35 發表
sorry,我又想問野..
1. 可否帶有轆l既書包呢?因為有d學校話有轆l既書包太嘈,所以唔俾買...
2. 每日lunch後既uniform team係點運作?洗唔洗每日換制服?

因為我自己學校(我在中學做野)都有uniform team,但係一d都幫唔 ...

sara ,

答 1 > 可以。

答 2 > 小一只係每星期一堂uniform team,當天直接穿制服上學。

[ 本文章最後由 一家三口 於 08-7-26 10:41 編輯 ]
其實係一家四口子

原文章由 little-duck 於 08-8-4 13:06 發表
Are the two Phonics Fun Woorkbooks a must to order?  I just found that I didn't order them.  If they are needed in the classroom, I'll go Ling Kee to buy them before the school term starts!

Phonices Fun Workbooks 係要買, 因為要做功課架.
其實係一家四口子

原文章由 little-duck 於 08-8-4 18:18 發表
一家三口,

Thanks!  So I'll go to buy that two books within this week.  By the way, the teacher told me that the phonics CD is optional.  Do you think it's necessary if my girl know phonics quite well ...

CD 就唔駛la. 只係要黎响屋企聽, 不過我都有買到.....  
其實係一家四口子

原文章由 WD40 於 08-8-12 20:49 發表
昨天收到學校寄來的信, 我囝囝編了入第一組, 但中英數就唔同組, 咁佢地上唔同科目時咪要走來走去唔同課室?

請問其他小一家長, 第一天妳們會否到學校睇上課, 同埋學校比唔比家長留低? 唉~~~真係有啲擔心 ...

係呀! 走走吓佢地好快適應架. 唔駛擔心.

頭幾日只可以睇小朋友响操場上早會咋.
其實係一家四口子

原文章由 G-Ma 於 08-8-12 21:05 發表
係呀, 佢地要走堂架, 不過唔駛擔心, 佢地好快會適應.

去年9月1日都好多家長有返學校, 學校都比家長入去參觀, 我諗今年都應該可以.

我仲未收到信 ...

我都未收到信呀.
其實係一家四口子

原文章由 WD40 於 08-8-12 21:56 發表
G-Ma & 一家三口,
請問你地有冇搭校車? 學校有冇老師幫啲新生, 我好驚呀囝坐校車返到學校唔識上課室!

WD40,

其實學生每天都要到操場集隊上早會, 然後每班排隊上課室. 所以不用擔心.

[ 本文章最後由 一家三口 於 08-8-12 22:07 編輯 ]
其實係一家四口子

mumofkiki

原帖由 mumofkiki 於 08-8-29 22:14 發表
各位小一家長:
你們好!我囡囡都係今年小一,請問你們有沒有訂到電腦科的書(Dr. PC Family-Primary Computer 'Learn & Teach') 我沒有向學校訂但出齡記書局又買唔倒,太子果間話沒有返這本書? ...

這本書係唔駛訂架.
其實係一家四口子

sara

原帖由 sara 於 08-8-31 00:01 發表
我想問下大家有無包書?
d人話而家唔興包書,因為d書會好重,係唔係呢?

我只係包作業簿.
其實係一家四口子

原帖由 sara 於 08-9-2 20:12 發表
我個女話明天要帶書上堂,but我見唔到時間表,我個女話要帶晒屋企d書呀,help!

時間表貼左响homework dairy 後面呀.
其實係一家四口子

tky9802

原帖由 tky9802 於 08-9-3 23:09 發表
Sara:

也好想替仔仔找保母車....但不知可在那兒找?英華小校車有很多條線...將軍澳行一條線,也問過他們...可惜只載英華學生only~!

其實校巴公司少客也可以用細保姆車...不一定要用25坐van....但崔先生,崔太太為了請 ...

第一天我都見過一部唔係學校的校巴接載sm 學生. (但唔知係中學定小學部學生). 或者妳試吓响早上去學校揾吓料.
其實係一家四口子
‹ 上一主題|下一主題