用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才 聖馬加利選邊間﹖
go

優才 聖馬加利選邊間﹖ [複製鏈接]

原帖由 cylokmum 於 09-10-23 13:59 發表
請問ST Margaret小一用普通話教中文, 如果小朋友聽唔明, 老師會唔會用一些廣東話講解呢?

ST Margaret 啲老師是否大部分很有愛心和耐性? 流失量高嗎? 有冇一些專科專教?整體師資如何?

ST Margaret小一家長是否頭幾 ...

1)小一開初都會用少少廣東話, 但之後就續漸減少.

2) 當然, 有些老師比較嚴.  流失量就不大清楚. 今年學校有部份科目已實行專科專教.  師資可以參考學校網頁. (真係唔係好多學校show 老師的qualification架)

3)今年好似只有9月份可以陪食lunch咋.
其實係一家四口子

原帖由 中天英 於 09-10-24 01:40 發表
{今年學校有部份科目已實行專科專教}

今年開始? 部份科目?
- 唔知有冇記錯, 貴校既 Comprehensive Review Report, 寫明好多老師係 non-subject trained 喎。

{當然, 有些老師比較嚴.  流失量就不大清楚}

- 老師 ...

專科專教, 係一位今年專科教中文科的老師講給我知的. (去年她需要教埋初小數學科)
Comprehensiv Review Report 係早年的報告, 會唔會係老師去左進修呀. 妳可以嘗試入學校網頁, 可以看到老師的qualification. (唔係間間學校有得睇)

http://www.smcesps.edu.hk/staff.php
老師比較嚴, 係可能唔想課堂秩序鬆散.

其實係一家四口子

原帖由 中天英 於 09-10-25 02:34 發表
中文科老師去教數學, 呢D咪係 non-subject trained 囉。

中天英,

所以我講, 係今年開始有部份科目專科專教囉, 這位老師今年只係教中文咋. 你可能誤會左啦....

其實係一家四口子

原帖由 中天英 於 09-10-30 00:54 發表
你地份視學報告係幾年前寫既喎, 寫明non-subject trained; 你話今年中文開始專科專教, 即係話過去幾年都唔係喇; 只係部份科目專科專教, 其他科目又係唔係呢? 咁出年中文又會唔會專科專教呢?

唔好意思, 問係咁多問題 ...

中天英,

Sorry! 你/妳真係太多問題, 我都唔識答你/妳....再加上學校明年或後年或大後年的事我真的不知道, 如果你/妳對SMC的專科專教有趣興, 你/妳或可以抽少少時間, 打去學校問啦, 希望你/妳會揾到答案啦????

SMC 電話 : 2396-6675

其實係一家四口子

原帖由 spiderlily 於 09-10-30 09:20 發表
一家三口

Interested parties always learn and understand the school through more constructive means.

The accelerating popularity of the school has revealed in the increasing number of appli ...

spiderlily,

yes! SMC 正是我要的那杯茶.  好合我口味呀.

其實係一家四口子
‹ 上一主題|下一主題