用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 不知所為的聖馬加利
go

不知所為的聖馬加利 [複製鏈接]

原帖由 hohoho2003 於 09-10-29 00:05 發表
教育局上次視學報告,作出對其校長表現批評,無所事事!管理能力未到班!所以平日多多廣告!心裏有數,如無學位多出。

據我所知, 培僑書院都在沿線火車站大賣廣告喎.....即係佢地都好多學位多出啦......
其實係一家四口子

原帖由 jaycee_mami 於 09-10-29 07:39 發表

我覺得這校俾我的印象, 係名過於實,

教育局幫聖馬加利做的視學報告(http://www.edb.gov.hk/FileManager/EN/Content_6313/st_margarets_co-edu_eng_s_p.pdf), 我發現了幾點值得注意:

1. 這校的中文和數學程度要 ...

無可否認這年/份的視學報告部份真係麻麻地, 而學校在這年/份的視學報告只開辦了4年, 只希望下一次的視學報告會有進步啦....

其實係一家四口子

原帖由 hui3328 於 10-10-21 16:01 發表
而家香港家長當正所有直資學校都係名校, 但係唔少係魚目混珠, 所以家長也要小心選擇.

所以選校之前, 最好到學校睇清睇楚, 可以的話, 揾已經响到讀的小朋友家長傾傾, 從而了解多一點. 而每一間學校, 可能適合自己的小朋友, 又未必適合"你'的小朋友啊.

祝各位揾到一間合適的學校給小朋友.
其實係一家四口子

原帖由 bobo_ling 於 10-10-21 18:31 發表
我都忍唔住想講下我今日交表時既經歷, 去到校務處想交表, 見到柜台果個女職員整緊od文件, 咁我就企左一陣等佢, 之後佢見我等佢就"夫蜆""無ga...要上去, 地下e層無"....我唔信佢, 就向前四周看, 就見操場旁邊有幾個水 ...

温韾提示 :

鼓油和义放在旁邊, 係要自己加鼓油(因為每個人的喜好不同)和自己取义用的.

祝各位揾到心儀的學校.

其實係一家四口子
‹ 上一主題|下一主題