用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 63屆香港學校朗誦節
樓主: richwong
go

63屆香港學校朗誦節 [複製鏈接]

原帖由 小天使kiki 於 11-12-5 22:40 發表
今日囡囡攞咗一年級中文冠軍,勁意外勁開心,第一次參加

恭喜!
其實係一家四口子

原帖由 mingmingyinyin 於 11-12-6 22:58 發表
Just for sharing that my boy got the 3rd for English Solo Verse Speaking and that was the very 1st time for him to take part in the schools speech festival :)

Good luck to all the entries!!

恭喜! 我囡囡小二第一年參加沒有獎, 現在小五(小三小四小五) 年年都有獎. 希望你們的小朋友愛上朗讀啦.
其實係一家四口子

原帖由 Sherryko9 於 11-12-7 10:42 發表
我諗你囡囡已經拿握到朗誦的技巧,和符合大會多數評判口味了!通常攞開幾年奬,都會繼續,分別只不過是冠亞季甘解,恭喜!
講開又講,每逢朗誦節開始,緊有落選和得奬,所以實唔少投訴不公等,亦明白有些參賽者水準唔差,卻落敗 ...

是啊! 我囡囡現在很愛朗誦啊! 今年還參加了2人朗誦, 希望有突破啦.

我都有教導囡囡, 就算會拿不到也不緊要, 明年再努力啦.

話說今年英詩, 到比賽場地後, 發現有數個"CKX"的學生同場比賽, 我心想"輸緊"啦, 我走到囡囡面前對她說, 盡了努力就可以啦.(那刻我沒有同她說有國際學校的學生同場參加).
我想講:有時真係要睇同場有那些學校同場, EG:英詩同場遇到國際學校的學生, 對手會特別強. 拿不到獎也不出奇啊.
其實係一家四口子

原帖由 Sherryko9 於 11-12-7 10:42 發表
我諗你囡囡已經拿握到朗誦的技巧,和符合大會多數評判口味了!通常攞開幾年奬,都會繼續,分別只不過是冠亞季甘解,恭喜!
講開又講,每逢朗誦節開始,緊有落選和得奬,所以實唔少投訴不公等,亦明白有些參賽者水準唔差,卻落敗 ...

Sherryko9,

我想請教, 校際朗讀比賽主辦機構會否將曾拿了獎的小朋友, 安排他們同場比賽呢? 那麼如果這場比賽的小朋友拿了冠軍, 真是實至名歸啦.
其實係一家四口子

原帖由 Sherryko9 於 11-12-7 11:55 發表
你好!常在BK區見到你芳踪,囡囡是否參加晒3種語言?她一定享受比賽過程才有這樣成績.

不會,就算上電視表演者都是評判推薦,但甚麼條件就唔知,以前以為拿上90分以上(榮譽冠軍)就會推薦,原來不是.
好十幾廿年前就係此方 ...

明白! 囡囡今年參加了4樣(廣東話, 普通話, 英文, 2人朗誦).

你小朋友是否已升上中學啦?

其實係一家四口子

原帖由 blueberry123 於 11-12-7 22:06 發表
請問小五的英文獨誦要什麼分數才可得冠,亞,季軍?

囡囡英詩87分得第3名. 冠亞季一定要80分以上, 但要取幾多分數才可以得獎, 就要看評判啦.

其實係一家四口子

原帖由 Sherryko9 於 11-12-7 14:56 發表
係呀!她已是S1了!已大個囡,中學階段和小學不同,學業上無物好講,又唔駛再憂心升中問題,目標是大學,希望她可以專心讀書,不要太心散,現在反而對她由小女孩子到少女階段/心理質素關心多D!
我仍鼓勵囡囡參加校際朗誦,問心 ...

我囡囡去年暑假愛上辯論, 希望囡囡也可以在這方面開拓另一個興趣吧.
其實係一家四口子

原帖由 teresa1111 於 11-12-8 16:58 發表
請問朗誦比賽最早幾點開始?如10:30am會係第1 or 第2場?

最早應該是9:15報到, 9:30開始第一場.
其實係一家四口子
‹ 上一主題|下一主題