用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 家住土瓜灣34校網,那間小學好,請比意見
go

家住土瓜灣34校網,那間小學好,請比意見 [複製鏈接]

原帖由 召藥師 於 09-3-4 00:56 發表

一定會浪費左。
搏協恩就要放棄其他熱門小學(即我以上提及的所有學校),之後只可以選次級學校,如獻主會、基道、牧愛、靈光等。

我都考慮緊幫唔幫個女搏協恩,因為唔跟阿哥入同一間學校就只好大抽獎,入唔到協恩就唔知會 ...

我都有妳這煩惱,自行收生時一定入不到協恩,1516想同囡囡在大抽獎時第一志願報協恩,雖然機會是好微但都想試,因不試完全是零機會. 但第二志願不知那間好,因想囡囡入基督教學校, 其實自己心目中打算入靈光,但又不知這決定是否好.

原帖由 Gar 於 09-3-4 18:07 發表

點解妳會選靈光, 以我所知呢間學校於 34 網內不是最 hit 個幾間.  應該唔會太多人選. 大家交流一下唔該.

因我在上年診所時認識一家長, 佢大囝讀官小, 照道理細囝都會入官小,但佢選擇了靈光, 近來遇見返這家長, 佢話細囝現在靈光讀緊小一,所以我才留意靈光.

原帖由 召藥師 於 09-3-5 14:32 發表

會唔會係佢想入另一間(如csk),入唔到就派左去靈光?
我見bk好少有人提及靈光,都好想知佢好唔好。

那位家長細囝讀埾三一幼稚園, 在自行收生時巳比靈光收了.佢選靈光其中原因是鄰居有小朋友讀緊, 口碑不差,加上靈光以往派中成績不差. 因我是在街遇見返那家長時問, 所以其他詳細我不太清楚.
我都發現不太多人講靈光這小學, 所以都1516是否比囡囡讀, 因我估在自行收生時選靈光,多數實入到. 但有少少想博大抽獎時選協恩. 因靈光是小班教學只得兩班, 在大抽獎時選第二志願又不知入不入到. 所以都好煩

原帖由 Gar 於 09-3-5 16:58 發表

如果係女仔, 就算入唔到協恩, 34 網都有好多學校可以選. 我諗靈光排第 2 都應該可以入到. 因實在唔多人提. 妳可以開個 Topic 講靈光, 睇下有咩回應. 可能又有新發現. ...

我打算在9月左右搵日直頭去靈光問吓啲家長

原帖由 召藥師 於 09-3-6 14:03 發表

咁麻煩你到時可唔可以上來報料呀?我日日照顧兩個好難帶住佢地四圍去睇學校。

當然冇問題啦, 希望到時大家可交流意見.
另我好欣賞妳的廚藝
‹ 上一主題|下一主題