用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 Form 1 happy life, 召集靚c9
go

Form 1 happy life, 召集靚c9 [複製鏈接]

Jazzmama

哈哈...妳開呢個 topic 名...............so goodddd !
妳睇幾多靚 c 奶入黎撐場

如果妳係古時代, 一定係詩人
有無查 3世書 jet

candy
退到燒就好啦....今日到我 2仔發燒....真煩 !!!
咁我等妳哥哥消息 tks

fion
manson 學校祗比參加 2個課外活動
我同 manson 講唔可以 2個都係打波
祗可以 1動 1文藝
佢想打籃球  &  童軍 [manson貪有1個優點喎]

e 我想佢打乒乓球 (bcos 出去比賽係個人成就)
& 科技之類(砌機械人瓜)
仲有一個係我好想佢去玩 :
香港少年領袖團
www.hkac.org
好想 manson 接受一d軍訓去學紀律
等佢入 camp 捱下苦
係學校睇片, 見好似黃埔軍校咁
已經好鐘意
跟住見 d 小朋友要跳海就覺得更激 tim
可以 train 下 manson 呢個膽小鬼 :;pppp:

原帖由 hhma 於 09-8-28 23:54 發表
詩人???唔好啦呱..
jazzmama可能唔肯過你呀
是關d鵝都話自己正職係詩人

題外話 :

manson daddy 國內有一位客人想搵
寶馬車既零件

如有媽咪識人, 請話我知

tks

再呼籲呀先 :

有無小朋友中學係呢 2本英文而未買書
!!! 平售, 請 pm 我呀 !

(全新)
1. Longman Activate JS1A
    (with Vocabulary Book)   $147   now ($106)
     -- Jo Ann Nelson    John Potter         Longman

2. Longman Activate Grammar Book JS1
    $88      now ($64)
     -- Richard Booker                            Longman

thank you !!

wwyee

哈哈...我唔識 !
但其實 post 出黎都好
等我同亞仔陣間研究下先

原帖由 wwyee 於 09-8-29 09:19 發表
我又黎!
我仔仔暑期作業有條數唔識,想問下大家或仔仔囡囡識唔識。
條數係問矩形的:
請把179至199中的矩形數寫出。
首先想請教179的矩形點計先。
唔該!! ...

Eva

我都話 bk 人才多, 人面夠, 人緣廣
1出聲, 唔洗驚

係喎...妳去左馬灣未
我 21號去左....熱到痴肺
最開心係 2仔買左 1頂得意動物帽 ($20)
而且, 搭人地單.
可以優惠價 $38 蚊買左隻得意錶比 2仔
原價好似 $78 蚊
呢 2 樣係我覺得幾好

原帖由 Eva 於 09-8-29 11:58 發表
mandy

陣間我幫你問下我細佬(怕佢未訓醒)。他是香港寶馬會的幹部,應該很清楚。call you later。

looby

如果唔明.....明日可以打電話比我呀
鞋墊我所理解有 2種
1就係現成.....教協有得賣
2就係訂做.....now 已經好普遍.
...................個人覺得唔會1間特別好. 1間特別差
                   每間都一定有專業人士去度腳既弓位
如果妳會去我那一間, 記得問有會員介紹會唔會平 d
manson 既 no. 係 DK010255

我之前因為係 english time 既會員, 所以有
special offer
即係原價 $780 1對, 第 2 對 $550 (已經平左) then
我地會有 再 8折....total 2對 $1064  落樓

ps. manson 係做了 2對鞋墊
1 for 平日黑鞋用
2 for 運動時用 (會軟身 d, 減少令到鞋痛)

mandy
原帖由 looby 於 09-8-30 18:47 發表

JSCfamily:
收到pm啦!唔該哂!
係呀!我都諗緊Mandy介紹嗰間,
因為我兩個整,都好貴,
其實係咪一樣呢?價錢差咁遠!

Eva

Thank you so much !!!
好彩問下姐, Leo 真係可能係我地想搵既合適人選

mandy

原來我有 2個同學係中學教師
1. 沙田林漢光
2. 文理書院

jazzma

年紀大嗎
仲有我夠 8 呢

希望可以攞到 d 教科書啦.

係啦...中學要買咩補充練習呀
有無人知 ???

原帖由 jazzmama 於 09-8-31 11:54 發表
mandy

都話你交遊廣闊嫁啦

fions414

係呀....我鐘意佢地係軍訓咁
要學自律性及服從性幾好嗎
而且, 玩既野幾另類
我問左啦 !
佢地每月要入 camp 2日1夜 training
long holidays 要 3日2夜 training
考試月多數會停

妳會唔會 join ?
我會比 manson join
因為想佢受下苦, 學服從命令, 自我學者監管自己

原帖由 fions414 於 09-8-29 23:15 發表

mansonwai,

我上網見香港少年領袖團幾好, 洗唔洗個個星期去步操?
我唔覺Manson係膽小鬼, 果日識帶我入會所, 又帶晒成班小朋友去泳池玩!

looby

第一次既 $$$ 唔可以慳
寧願做左一對跟足腳既弓位做
再拎去教協睇下會唔會差不多
教協果 d 都要 $260幾
買錯米仲不得償失

如果真係要慳
我寧願做一對軟身既
因為教協那些, 好似無咁軟身
做運動, 鞋墊唔 arm 腳弓仲易受傷

其實, 現在做多 d 運動已經係無用
弓位都差不多已定
鞋墊係 for 改善, 令腳部唔會惡化
及腳趾因長期拉扯而變形
& 減少腳底巾膜炎

希望解答到妳啦 !!!

mandy

原帖由 looby 於 09-8-31 14:01 發表

Mandy:
唔該哂!
請指教~~~~~
如果我仔左右脚都一樣嚴重,
去教協買現成得唔得呢?(唔訂做。)
我女就左右脚唔同,所以一訂要訂做。
重有,我仔只係星期日打藍球,
使唔使做多對for運動? ...

jazzma

咁都比妳講到...真叻 !

呀...好開心呀
書局肯比我退呀
我初時問可否用黎買字典取代補差額
到個 staff 準備按機時
佢再問我係用字典代替 or 要現金卷用黎
係呢 2個月買其他野

我當然要現金卷啦 !!!
原帖由 jazzmama 於 09-8-31 17:44 發表
mandy

你仲生得出"拉女"....正明你尚年輕啦

fion

oh !!! no....
我剛剛 fax 左 application form 過去啦
我鐘意佢地要夠辛苦既 training.
就係貪佢 1個月 only 2 日 wild camp
and 1日周六/周日 training 係咁多

佢地入 camp 要學煮野食, jip 被, 洗衫
學升棋, 槍械訓練, 攀山, 跳海
如果我都有得參加
我都想玩

原帖由 fions414 於 09-9-1 13:36 發表
mansonwai,

每月要入camp...咁我仔唔得, 因為佢有其他活動...

fion

就係好似去左 (香港) 既黃埔軍校咁
我要佢知道咩叫 ---> 在家千日好

原帖由 fions414 於 09-9-1 17:23 發表
mansonwai,
個CAMP有咁豐富節目..我都流晒口水...

哈哈....呢度有邊一個媽咪唔係貧血 +

好似我咁, 貧血仲要間中嘔埋血 tim
原帖由 RoEcMa 於 09-9-2 00:56 發表
fions414 & M & A Mom,

我一早已嘔到貧血啦, 依家要等緊輸血

嘩...呢一句....簡直係我個仔翻版呀

原帖由 samuel89 於 09-9-2 11:47 發表

阿仔由放暑假開始就一話佢....例牌回一句:系...我錯, 我無xx....(但好明顯系一d悔意都冇果隻)

candy

亞仔昨日同今日都有問候妳個仔
佢好想知妳個仔開學之後既星期六/日
會唔會有時間同佢打波

亞仔今日都派左 8 達通 form 啦 !

其實申請 extend 現有既八達通又要比 $20 行政 $$
申請學生有相既八達通又係要比 $20 行政 $$

點解唔申請學生八達通呢 ?
起碼有相嗎 ?
好似型仔 d 嗎 ?

其實, manson 都唔搭 mtr
申唔申請都無所謂

manson 仍然好 enjoy 用小童卡
因為佢搭那一架車係 小童 $2.2

我昨日先醒起問佢, 點解唔問我攞 $$ 增值
因為已經返左 8日預備班

佢話 $ 仲有, 每日都係比 $4.4 total
所以仲有 $$
我先醒起佢比好平既車費

亞仔今日 6點起身搭 6點9車
7點 4返到學校 , 但 7點 10 先打鐘

佢頭先考慮緊, 明日要遲 d 起身

可能我個仔 5年級已經長途跋涉返學
所以, 我帶左佢 2日就無理佢啦

佢今日仲懶叻, 1去巴士站唔理咩車就走上車
問 c 機呢架車去唔去富豪 hotel
c 機話去, 佢就比 $
一到富豪 hotel 落車就有小巴到鑽石山
亞仔又即跳上小巴, then 一落小巴就有屋苑車

所以, 亞仔今日 35分鐘就係荷文田返到馬鞍山
佢話今日勁好彩, 唔洗等車
站站即上車就返到屋企

聽佢講到, 好似已經係專家咁識得點 control 行程

原帖由 samuel89 於 09-9-3 13:56 發表

呵呵...今日都無送啦...
會唔會今朝到而家都心掛掛呢

manson 隔離班前2日學校都收到一名確診個案
同班仲有 4名同學無返

不過, 學校派了信件通知唔會停課
所以, 祗好叫亞仔小心身體
一有唔 c 服, 要即刻話我知

原帖由 mayc 於 09-9-4 14:00 發表
各位靚媽/靚爸:
好耐無入嚟傾計,不過真係無得傾,因為阿囝返完5日bridging crouse 加埋兩日一夜的迎新營後,1/9開始就延期7日才有學開.(我想大家都在報紙上得知) 唉!放足三個月暑假,好唔容易才開學,估唔到1/9便 ...

Eva

係呀...的確係大 project 黎
如果做到的話......

原帖由 Eva 於 09-9-5 12:43 發表

Mandy

昨天打電話俾阿媽,順便問起細路至知道原來係大茶飯,可惜我細佬分身乏術,我話左佢知我可以做part time,如果做得成,最好可以支持到我不用返工就仲好
‹ 上一主題|下一主題