用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 Form 1 happy life, 召集靚c9
樓主: jazzmama
go

Form 1 happy life, 召集靚c9 [複製鏈接]

JAZZMA

我用開 Rexona  白色樽
無味

可以有效一整日

至於會唔會阻住d 毛孔, 我估妳要自己用下

原帖由 jazzmama 於 09-9-7 14:47 發表
想問下你地d 仔大唔大汗
呀仔開始有味, 想問下邊款止汗係無香味
可以比佢返學用
但又怕阻住d 毛孔...點好呢

eva

我都係老野黎

哈哈....呢款紙盒裝....好懷念呀

原帖由 Eva 於 09-9-7 02:14 發表
請問邊位靚太有渣打銀行信用card(有8折),可以幫我買四盒紙盒裝的

奇華復刻版月餅: http://www.wenweipo.com/news_print.phtml?news_id=QB0908170002

昨天去教協,唔見有這款賣。

Thanks. ...

體臭

一見大家講體臭, 即刻問隔離亞仔有無呢個問題
亞仔話佢自己無
不過, 隔離 d 同學有

我即刻話佢知, 有體臭要話我知
唔係 d 同學唔鐘意你會幫你起花名
例如 : 臭胡怪之類

跟住話比 manson 知屋企既止汗劑放係邊
我個仔話, 用巴士介紹既吸汗貼米得 law (即好似護墊)
貼係衫既腋下位

我當堂先知, 我個仔會留意呢 d

其實,  體臭是由於大汗腺分泌的油脂、蛋白質及阿摩尼亞等物質的汗液,經細菌分解後,形成有味的化學物質,因而產生體臭

所以, 有體臭既人.
可以用滴露清潔液沖涼 / 抺身 (腋下位) 都有幫助

原帖由 jazzmama 於 09-9-7 16:29 發表
hhma

如果唔用, d 同學聞到佢有味
可能會話佢, 同埋有味始終都係影響儀容

尋日問老公咩D男仔發育d汗線咁發達嫁
but 老公又話佢想當年無呢個問題出現
今日問我公司男同事, 佢都見議用好d

...

CANDY

唔係唔得閒....
係因為星期 5, 我叫 manson 打電話比你個仔約時間
佢無做...到星期六問我你個仔幾時黎
我話, 我叫你自己打電話約人
你又唔係無人地既電話

跟住到星期日, manson 又問你個仔會唔會今日要
補習

我再同 manson 講....candy e e 已經約好了你
你自己唔打電話比人 confirm 時間既
連呢樣都唔肯做, 我唔會再幫你約人

其實到今日, 佢都有問我今日有無同妳傾過計 +
不過, 我唔 so 佢之嗎

係啦, 我唔知 manson 有無聽錯
佢暑期籃球班上埋呢個星期日會完
但佢個導師話唔會完, 仲可以 free 打埋落去
仲會搵 d ok 既人, 出去比下賽
我問我個仔, 有無咁 so
如果真係, 你個仔玩唔玩.
未知邊日, 我估都係星期日上午 10-12點

mandy

原帖由 JSCfamily 於 09-9-7 20:38 發表
mandy,
見你星期五晚無call我, 以為你同manson星期六有事! 所以無call你....

講開又講: 星期日又輪到我細仔發燒啦....已睇左醫生又係上呼吸道流感.

而大仔學校同班有4個同學都發燒, 佢地學校即刻要佢地全班帶口罩上學, 課室開晒窗又開冷氣...佢地果班小息唔可以離開課室, 也不可以去圖書館...午餐要留課室食(平時可以落飯堂)...好似有d似坐監

我一見妳地 d post 又即刻同個仔講
唔好放晒 d 書係背囊
可以用 d 環保袋...袋住 1-2本最厚既書
咩住又得, 抱住 d 書又得.

都唔明, 我地以前呢 d 都唔洗亞媽教
家下 d 仔真係太 bb 啦 !

不過, 我個仔都好醒目同我講
今日帶左 d 書返學.
如果今日無教, 聽日又要上堂
佢就會 lock d 書係櫃枱
唔洗拿來拿去喎
----> 呢點, 佢又蠢唔晒喎
原帖由 xiaohahaxiao 於 09-9-7 20:56 發表
hhma, JSCfaimily

原來我地每人有個有鎖的柜桶可以放野.
我叫佢分d放係環保袋減輕重量
我見佢地學校仲有人用spi書包和拖住有轆的書包, 但真係一個起二個止.

...

Elona

TKS

我都曾經留意過無患子呢個天然品牌
不過, 妳唔講起
我又唔會醒起 law

妳講既係米呢隻 :

大家可以去呢條 link 睇下, 買滿 $300 送貨 :
http://soapberryhk.com/index2.php

mandy

原帖由 Elona 於 09-9-7 20:46 發表
Hello ! 你地好, 我係Elona住係隔離村既, 我係上年已經發覺仔仔(11歲)有勁大汗味, 仲有臭胡味tim, 初初真係好擔心, 因為呢樣嘢有可能會影響佢既社交, 後來上網聽到有人分享用咗一隻叫"無患子"既清洗膏, 本來想買比仔 ...

manson 已經有功課幾日啦.
仲已經默埋書 tim lu (中文)

想問下 d 數學點解咁淺既 ?

仲有中學要買什麼補充練習呢

有無好分享呀 !!

manson 抱怨呢間中學 d 程度太淺
上堂好悶 !!!

even 我自己都覺得係
咁點好 ?

fion

thank you !!

今日亞仔學校又有回條 form. 3 又有一名豬流感
所以早上集會改了上班房上 (我覺得仲好)
但學校唔會停課

希望豬流感唔好再漫延開去啦 !

原帖由 fions414 於 09-9-8 23:00 發表
我就買咗文言文比亞仔睇, 但佢冇咩心機睇...
大家有興趣可以去書局留意一下:
文言文導讀 初中卷一 http://www.cp1897.com.hk/product_info.php?BookId=9789626714232
另外這個網站也不錯 :
文言文學習網站:htt ...

EVA

係啦  !!!
我個仔都開始鐘意聽歌, 唱下歌
我都想搵日同佢落 k 唱下歌

點知我老 2 (4歲) 聽到去唱 k
第一個反對
因為佢唔識唱那一些歌喎
原帖由 Eva 於 09-9-9 00:41 發表
candy
佢地學校在9月尾10月左右有個swimming gala wor!d師姐要佢地隔日練一次,叫到喉嚨痛,聲都沙咁!我見阿女在facebook入面的同學都在叫救命!

我諗佢真係遇見一位好好好好的音樂老師,今晚佢又迫我地聽佢唱歌喇!仲要在我睇 ...

eva

嘩...咁夜都仲有回覆既

我反 e 會同佢去下落 k
唔會等佢好似大鄉里

亦都想同佢解釋落 k 時, 好易被人點落藥

我估我都要同佢既角度去試下一齊玩吓癲吓
唔係佢地唔會同我地講野

因為, 我中學時都會偷偷去玩瓜

始終, 到佢地會 yim 棄我地班媽咪時
就要陳早, 同佢地 enjoy 呢 d 環境
唔係, 到妳想同佢地去
佢唔彩我, 仲衰

原帖由 Eva 於 09-9-9 01:08 發表
mandy
我兩個細路都係,一d時代曲都唔識,次次同姨媽舅父去,都是唱叮噹

雖然跟潮流,有時代觸角是好事,但是又怕鼓勵她去接觸之後,她會愛不釋手,所以,在這方面,我都是讓她自然發展就算。

...

eva

唔止妳個女, 我個仔有時都唔肯去聽我地講野 +

仲會臉 loan loan 咁即走返入房
有時我地吵咀時, 佢仲會 呯門 +

有時教佢都好頭痛 !!!

原帖由 Eva 於 09-9-9 01:13 發表
我個女好麻煩,唔能夠接受批評,你一俾意見佢,佢就以為你彈佢,立即走人ga!所以我都要就住來同佢講,不過,實情我唱的更咋,唔識教佢

...

hhma

即係點解呀 !!!

屈機係米解....你玩晒 ?

原帖由 hhma 於 09-9-9 17:47 發表
"動L"同"屈機"我都係幾個月之前先知點解咋

hhma

我又報名呀....賴老師

我昨日都有問 manson 知唔知咩叫潮語...
佢話唔係太知喎

請問有一句
un 唔 un 係米 = 明唔明 (即係米潮語)

原帖由 jazzmama 於 09-9-10 16:23 發表
hhma

我都做你學生;P

manson 學校都有 2單確診

我公司既同事個仔未知係唔係
但有呼吸困難....好驚呀

原帖由 hhma 於 09-9-10 17:03 發表
嘩....好驚呀
班中有人中招.....
:quiet: :quiet:

jazzma

亞仔學校 d 同學仔給我一d 壞印象 tim
事緣佢地櫃桐係可以用鎖頭去鎖住

但 manson 昨日要求我換過把大鎖
佢話 有 d 同學既櫃桐既鎖被人攪喎
有 d 仲好似開到人地既鎖
至於佢書包扣住既 "多拉 a 夢" 公仔都被人除左
pat 左最後排既坐位地下呀

仲有, 佢地 PE 亞 sir 要佢地帶鞋帶衫返去換
同你親戚既小朋友唔同

昨日亞仔話比我知
有一本我買既舊 IS 書係無左 page.1 to page.6
唉...祗怪我唔小心

你地小朋友有無人係呢本書呢 ?
邁進21世紀最新綜合科學第二版1
有人可以幫我影印嗎 ?

Wah....

可唔可以問一問是那一間中學呀 !!!

原帖由 salina0817 於 09-9-10 20:25 發表
my daughter's school, have about 50+ confirmed case, so every day she need to wear mask. And only her class , already have 6 H1N1.

用八達通付款優惠

http://www.octopuscards.com/payment_promotion09/index.html

EVA

我記得....因為有 keep 單

我昨日打電話去
佢話叫我個仔問同學借本書比佢
佢可以幫我影印番 wor

可惜無同學肯借呢
我今日再打電話去問佢有無新同我換舊
or 有無舊既同我換都無呀

我聽日試下打電話去退 $$ 睇下得唔得先
原帖由 Eva 於 09-9-10 23:24 發表
mandy
你記得在那裡買的嗎?我記得我在旺角買舊書時,兩間都話如果發現有缺頁,可以退換的。如果無人印給你,你試下打電話話佢地仲有無第二本。試下無壞wor!

...

昨日我係巴士度
對面有個 F.5 既女生訓著左....好似好疲倦咁
大約 20分鐘後, 佢電話響
對方應該問左點
個女生話開始鼻塞, 喉嚨痛.
仲有鼻水 tim....今日用左 3包紙巾

嘩....佢都未收線
我那那聲走人....換位
仲有咁遠得咁遠 tim

今次既教訓
呢個任何中學生係米帶菌
都係唔好坐近佢地

原帖由 Eva 於 09-9-10 23:19 發表
mandy / hhma

我女同級有幾個懷疑個案,所以跟住幾天的啦啦隊訓練都取消左。如果証實左,可能又要停課wor!c 得!依家好多學校都無停課啦!希望佢地唔係啦!

...

EVA

唔似喎....唔好咁話佢啦 !!

原帖由 Eva 於 09-9-10 23:35 發表
我開始覺得自己原來有兩個仔
‹ 上一主題|下一主題