用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 Form 1 happy life, 召集靚c9
樓主: jazzmama
go

Form 1 happy life, 召集靚c9 [複製鏈接]

InMaMa

唉呀...妳成日講完我都唔記得 tim
唔好意思

不過, 我印象中好似唔係所有中藥唔食得喎

等我得閒幫妳 8下
針灸醫生, 問下佢針灸可吾改善體質
從而幫助濕疹先

我意思係 8下, 有無臨床研究

遲   d  覆妳

至於, 亞女既事
我地真係幫唔到手

希望, 妳女女明白世上真係有咁樣既人
多些鼓勵佢識一/二個   好朋友
起碼都有人係學校   support 吓佢嗎

mandy

原帖由 InMaMa 於 09-10-28 14:55 發表
Mandy,
謝謝妳的資料,因我個女唔食得中藥,所以只
能煲羅漢果俾阿女浸,希望改善到佢皮膚的情
況!

InMa

Inmama

聽到學校肯跟進都算係一件好事
但那位女同學既一番說話 (明睇佢唔順眼)
仍另人擔心

希望事情儘快雨過天x.

mandy
原帖由 InMaMa 於 09-11-6 09:34 發表
Hi all mum,

多謝大家的安慰及鼓勵,囡囡已見了社工,
而某些針對得佢特別犀利既同學亦陸陸續續
去同社工傾過計,除左一位女同學向社工講
明睇我個女唔順眼,表明唔會改變對阿女既
態度之外,其餘同學都表示願意改善,而班
主任 ...

義工活動

開開心心賀新年 -- 長者派對義工服務
費用 : $10
名額 : 12人

日期 :
小組活動 (訓練/討論/策劃)
12月29日   2:30pm-4:30pm     2小時
12月31日  10:30am-1:00pm   2.5小時

長者派對  12月31日  2:30pm-4:00pm  1.5小時
地點 多數 係 馬鞍山

此活動 ---沒有--> 個人嘉許狀

祗有個人義工姓名登記冊
寫明做了義工時數

如果每年 1月1日 至 12月31日 有 50小時
才會有 1張特別個人嘉許狀

咁妳們仍有興趣嗎 ???

原帖由 Eva 於 09-11-20 16:24 發表

Mandy
你二仔玩唔玩呀?

Eva

唔好預我 2仔啦 !
佢玩即係玩埋我

等佢下年 5歲多 dd 先啦 !

唉...我好鬼忙呀 !!!

我驚我唔記得
妳要提一提我.

thanks

我以為我忙, 咁耐無入黎
要追好多個 topic tim

今日發覺亞仔學校真係幾好...
應該係我預期之外既好

想在此表揚一下亞仔 2位班主任

今日同亞仔 (女) 班主任
傾亞仔學校課外活動而遲返屋企既問題.

估唔到中午傾完, 放學時 (女) 班主任已經了解左
2項活動既詳情及打電話回覆我.   thanks Ms Siu.

另一位 (男) 班主任  Mr. Wong
更加值得家長嘉許及表揚
今日同男主任傾開其他事項
得知佢放學忙於同
同學家長聯絡有關上次測驗較差既學生
呢位 Mr. Wong 同我講
咁 arm 我打電話去
都話我知佢會抽時間同一些較差既同學係假期
補習 5日半日班
由於唔係學校提出活動, 所以無回條通知家長
祗係口頭同學生講問學生會否出席呢 5 日班
去檢討上次測驗既問題, 再教一次

我一聽完, 當然叫 Mr. Wong 預埋 manson
仲多謝佢係假期無私抽出自己既時間比學生

我心真係好開心, 亞仔有一個咁好既老師 !!!

多謝 Mr.Wong.

各位 happy new year !!!

必必

講真暫時我好滿意亞仔間學校
因為眼見校長同老師都係好有 heart

而且, 亞仔睇黎都好 enjoy 間學校

真係 thanks god !

原帖由 必必 於 09-12-23 11:19 發表
mansonwai,

你個仔既老師又真係好有心, 好盡責. 真扺讚.

妳地 d 小朋友係米差不多考完試啦

manson 考到 1月15日

現在想問吓大家 :

現在有義工招募 (有証書) :

簡單工作 / 清潔狗仔住既地方
有興趣既, 大家定一個日子去幫吓手呀 !

地點及團體 :
http://www.wopehland.org/help.asp

mandy

manson 都仲係考緊, 要考到 1月20日

matthew 呢 ?

原帖由 M&A Mom 於 10-1-12 18:06 發表

Matthew 仲考梗試,但佢一樣好輕鬆

jazzmama,

祝你爸爸早日康復!

I am sorry to hear about this.

明白妳既唔開心
我地會係度 support 妳

妳都要好好 take care 心身
因為仲要照顧仔仔 & 囡囡

mandy

原帖由 jazzmama 於 10-1-14 15:07 發表
Betty 姐...各位form 1 媽咪

sorry 呀..我唔開心
因我daddy 又中風 (上次係10月)
但今個week 連中2次..
目前成個人都唔郁得 & 講唔到野

我地一家都好心痛
請大家為我daddy 康復祈禱
亦為我媽咪平安祈禱

我唔 ...

必必 & mayc & M&A mom

其實我都未知實質工作. 上次我同他們職員提及有一班
中學生想做義工

職員話可以考慮籌款或推廣活動或一些簡單既收拾工作
我相信我們可以叫小朋友同 1/2 位同學一齊參加

祗要有預定日期, 職員會預留一 d 合適既工作比佢地

如果有興趣, 大家會否考慮  23 / 24 / 30 / 31號
去試下.

我要預先比定小朋友個名比職員做嘉許狀

mandy

義工招募 :

我們歡迎CAF會員參加義工行列,工作類型廣泛。詳情請與我們聯絡。
  • 動物孤兒院維修工作。
  • 動物護理、拯救行動。
  • 替狗隻洗澡,領犬散步,基本犬隻訓練,清潔狗房。
  • 籌款,領養推廣。
  • 美工設計。
  • 動物接載服務。
  • 刊物編輯。
  • 暫養傷病動物。

原帖由 必必 於 10-1-14 18:17 發表
mansonwai,

我都想幫阿女報做義工, 有無詳細資料?

Jazzma

我幫妳問緊.
一般完約既唔會彩妳
因為佢地有本錢搵 d 湊小朋友既工
除非妳肯比多 d $$$
否則, 完約一定唔會肯同妳做

斷約既工人, 多數肯同妳做
但要離港 3星期至 4星期
比起海外既申請會快 幾個星期

好難講, 請斷約既好 / 海外好
海外既隔山買牛, 真係講彩數
相反斷約既可以見 / 試工
我估妳話做得好既會加人工
d 工人一定會比心機同妳做

否則, 貼紙請本地
相信 $5500 都會有人肯做  4-5小時/ day
要幫手 call 我

我識幾間 agency.
可能幫到妳手

ps. 我工人將會完約, 大約要 3月尾先可以離開我屋企.
     但佢想搵小朋友工. but 佢講過會睇 $$$ 份上唔
     放假都得.

mandy

原帖由 jazzmama 於 10-1-21 16:21 發表
多謝各位支持...我撐緊

目前想計劃將爸接回家
因相信醫院很快要爸出院
請問有無工人可以介紹
因我媽一人照顧唔到我爸

申請海外的太長時間了
唔想爸爸住老人院
請幫忙發開搵工人

Tks
Jazzmama ...

JAZZMA

請 check  pm !!!!!
原帖由 jazzmama 於 10-1-25 11:48 發表
Dear All

我現時工人介紹左一位fd 比我
佢讀過醫護課程
下星期比媽子睇下再決定

希望快d 落實簽約, 可以早d 申請visa

另外, 我爸今日轉去九龍醫院啦
係復康中心病房, 希望做多d 物理治療

你地有無識人係樹做野.. ...

M&A Mom

妳個仔今日點放學

manson 佢同d同學經鄧鏡波行去紅磡
順便 8 塌樓現場

係電話度擔心到我 c

真係想小丙佢

上次提及既動物會

manson 會
星期 6 去做義工 (派傳單)
地點 : 會展 (香港寵物節)

有興趣者, 請儘快話我知
因為個會要準備 cert. 比小朋友証明參加做義工

工作將會分時段, 義工工作約 2-3小時

詳情 :
http://www.petshow.com.hk/zh/index.php

點解呢 ?

唔好講 d 唔講 d 啦 !!!

原帖由 M&A Mom 於 10-2-8 15:33 發表
上星期六家長日拎成績表,我對亞仔個班主任好失望:;pppp:

睇緊 email

見到個笑話....等大家回味一吓 :

~~輕鬆一下~~

情人節的晚上,

老公問老婆:

你喜歡什麼花?

老婆羞答答說:我喜歡兩種花...

老公急切地問:哪兩種?我送給妳!

老婆低頭小聲說:

有錢花隨便花!

老公傻傻地說:  妳真美!

老婆嫵媚地問:我哪美?

老公深情地說:--想得美!!!

M & A Mom

幫我同 mattew 講聲叻仔

講真, 有 d 老師既詞語表達真係另人差議
manson 小學時, 我已經見得多.

manson 剛剛既家長會中,
老師提一位家長佢既小朋友有暗戀他人既行為
因為見到佢 d 功課簿中有 心心 / 一d情情愛 愛既說話
個家長好驚訝
跟住個老師講 : [唔洗擔心, 青春期 d 小朋友多數都會
我地有睇住]

所以, 入到一間學校.
我覺得最緊要係遇到一位好老師

原帖由 M&A Mom 於 10-2-9 00:39 發表

matthew 考全班第九,中、英、數各 part 除左中作外全部都十名內(班主任教英文,matthew 英作仲係全班最高分)但其他d 科目就成績可以,班排名次比較後。
不過班主任一d 都冇讚佢,只係話佢上堂唔尊心,郁來郁去(佢要求人地坐 ...

一個心理醫生寫下的故事:

他今年中一,為了讓他可以考上好的高中,父母不惜任何代
價給他念名牌私立學
校,他小學的玩伴念的都是家裡附近學區的國中,只有他必
須如此。
父母告訴他:『你是我們唯一的獨子,爸媽都想好了,以後
我們這家醫院就留給你了,當了醫生之後,你一輩子都不愁
吃穿,你會有一定的社會地位,可以賺很多很多錢,沒有人
敢瞧不起你…,希望你不要讓我們失望……』。

以下是他一天的行程表:
7:00am起床,刷牙、洗臉、吃早餐,媽媽開車趕在8
:00am前送他到學校。8:10am第一堂課開始→5
:00pm放學,除了午休之外,媽媽說每一節下課的十分
鐘,至少要背會五個英文單字,連去上廁所也要帶著英文單
字卡5:00pm媽媽準時在校門口接他,他在車上吃便當
,因為要趕去補習6:00pm一、三、五晚上補英文、數
學/二、四晚上補物理、化學/六、日學小提琴、鋼琴9:
30pm媽媽準時在補習班門口等他,接他回家10:00
pm洗完澡後,才開始寫學校的功課12:30am-1:
00am如果功課寫完了就可以去睡覺,但常常到1:30
am還寫不完。

有一天同學帶了一本色情圖片的色情雜誌給他看,血氣方剛
的他看得臉紅脖子粗,他從來沒看過這樣的東西,他興奮極
了,他覺得那是他上了國中之後唯一可以令他快樂的事,從
此之後他迷上了看色情雜誌。
有一天上英文課,他把色情雜誌藏在桌子底下看,正當他看
得入迷的時候,老師忽然出現在他的面前,一把將他的色情
雜誌拿了起來,大聲怒斥:『你竟然帶這種書來學校……,
跟我去訓導處……』。
學校通知家長,媽媽趕來了,他不敢看媽媽,媽媽看著他,
立刻給他一巴掌…,當場羞辱了他一頓:你這個混蛋,爸爸
媽媽送你來這麼貴的學校,你竟然在學校做這種事,我打死
你算了……』
主任跟媽媽說:『你兒子帶不良書刊到學校,還在課堂上公
然看色情雜誌,學校要記他一個大過……』
媽媽急著跟訓導主任說:『主任對不起對不起,那書絕對不
是我兒子的,他很乖,他從來都不會這樣,一定是別的同學
給他的,你可不可以不要記他過,這樣他會留下不良紀錄…
…』。
回家的路上,媽媽氣得不想說話,他也不說話,到家後,他
一個勁兒地往樓上衝,爸爸叫他,他完全不理會,只管回他
的房間;爸爸氣炸了,上樓一腳踹開他的門,叫罵著:『我
們費盡千辛萬苦讓你去上名校,你去給我學這個,王八蛋,
我的臉全給你丟光了……』。
今晚他沒去補習,也不看書,他沒有掉一滴眼淚,他的心裡
充滿著恨。
他睡不著,腦海裡不斷地撥放著白天在學校所發生的一切,
他痛苦極了,他想做一件讓他爸媽永遠後悔的事,他趁爸媽
都睡覺之後,到廚房拿刀割腕自殺了……

媽媽隔天照常起來準備弄早餐給他吃,才一踏進廚房,媽媽
嚇呆了,孩子躺在血泊裡,大叫先生……。
還好刀子割得不深,爸爸趕緊急救,撿回一條命。
從那天開始,他不再跟爸媽說任何一句話,也不上學,爸媽
被他自殺的事情嚇壞了,不敢強迫他做任何事,只能先幫他
辦休學,但心裡急得像熱鍋上的螞蟻,卻一點辦法都沒有,
所有親戚、朋友、老師、同學…,他一律不見。
二個月過去了,爸爸再也受不住了,進了他的房間,破口大
罵:『你到底想怎樣?我們哪裡對不起你了,你要這樣對待
我跟你媽?……』
媽媽急忙拉開爸爸,要爸爸不要再講了……

我們培育小朋友的同時,考量過他們內心的呼喊嗎?

三個月過去了,一點進展也沒有,一位認識他父親的個案問
我,是否可以幫幫忙。
到了他家,他的父母告訴了我事情的經過,我請他們都暫時
離開家,二個小時後再回來。
我沒有急著進房找他,我只是坐在客廳看電視,而且音樂開
得很大聲,還不斷地講手機,更故意拉高嗓門大聲講電話。

十分鐘後,他好奇了,怎麼會有一位陌生人在他家,他出來
問我是誰,我說我家電視壞了,來你家借電視看,他接著問
:『你是我爸媽的朋友嗎?』
我說:『我不認識你爸媽耶,但我認識你爸爸的朋友叫范叔
叔的!』
他沒理我,我看到他滿臉的痘痘、駝著背,站在那裡不發一
語,我問他:『你們家有什麼吃的,肚子好餓喔?』
他說:『不知道,平常都是媽媽做飯;叔叔你自己去看廚房
有什麼吃的吧!』
我看了一下,真的沒東西吃,不過我看到公仔麵,我就問他

『有公仔麵耶,你要不要吃?』『媽媽不准我吃公仔麵』
他回答;我再問:『那你想吃嗎?』
他說:『好阿!』;你可以幫叔叔去樓下買蛋嗎?他說好阿

就這樣我邊吃公仔麵,邊看電視,我叫他也一起來看電視,
他說:『媽媽不准我吃飯看電視!』
我跟他說:『那你想看嗎?』
他說:『想阿!』那一起來看吧!
吃飽後,我問他公仔麵好吃嗎?他說:『好吃!』
我又問,媽媽煮的菜好吃嗎?他說:『好吃!』
我再問,公仔麵好吃?還是媽媽煮的好吃嗎?
他說:『媽媽煮的好吃!』你有跟媽媽說過嗎?
他說沒有!你想跟媽媽說嗎?
他突然間嚎啕大哭起來:『叔叔,我真的好想去死喔!
學校每天除了考試,還是考試,在家我不能看電視,不能打
電動,不能上網,不能出去玩,不能跟小學的同學聯絡…,
除了唸書,我什麼都不能,尤其是不能讓爸媽失望……,
這是什麼世界阿!我沒有一點點個人的時間,為什麼我要過
這樣的生活,我真想一死了之,我真想讓爸媽永遠後悔……
!』。
我問他,讓爸媽後悔對你有什麼好處?
他說:『沒有,但我就是恨他們,我要讓他們遺憾一輩子!

我不喜歡讀書,也不想當醫生,爸爸自己當醫生,每天看那
麼多病人,我覺得他一點都不快樂阿,而且他一天到晚跟媽
媽吵架、鬧離婚,他想當醫生自己當就好了,為什麼我就必
須去當醫生,我為什麼要去過那樣的日子,為什麼我不能決
定我要什麼?……』
他足足罵了四十分鐘,又是哭又是吼……

你以為孩子還小,什麼都不懂嗎?其實孩子什麼都懂,不懂
的是你,因為你想控制,或是你曾經被控制!

如果你現在正為人父母,放手吧,孩子自己會決定走他想走
的路,你只要把你自己的路走好就好了。

所有的父母都希望把孩子教育好,最好可以跟父母一樣,甚
至走父母安排好的路,但是所有的孩子都不希望成為父母的
樣子,更討厭父母安排的一切。

如果我讓你們失望,我還可以是你們的孩子嗎?
這是全天下的孩子都想要知道的一件事!

每個父母都希望自己的孩子是人中之龍、人中之鳳,也因為
如此,現代的孩子都承受著父母莫大的壓力。要在二十四小
時之內學那麼多東西,而學那些東西真的是孩子的興趣?還
是忙著去完成父母的夢想?

父母不願讓孩子輸在起跑點上,一個不小心卻讓孩子輸在整
個生命的路上。
孩子沒有自主的權利,因為父母偏差錯亂的觀念,毀了孩子
的一生。

金虎年即將來臨,在此誠心的祝福大家:  

財源廣進如虎添翼

身體健康虎虎生威

事業蒸蒸龍腾虎躍

虎年吉祥如意!

虎年健康平安!

虎年行大運!

新年快樂 ! 笑口常開 !

mayc

妳個仔答得  叻 喎 !!!

原帖由 mayc 於 10-3-1 15:30 發表
各位:
上星期六接了阿囝中學第一份成績表,沒有驚 也沒有喜  ,不過仍有進步的空間,我就覺得OK,但Daddy就馬馬滿意,佢同阿囝話唔想下次再見到這個名次, 好彩唔係考得好高,如果唔係你又話唔想見到這個名次,我咪慘!
‹ 上一主題|下一主題