用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒學校 2009-2010 小一家長 入來傾傾
樓主: PUIMOM
go

2009-2010 小一家長 入來傾傾 [複製鏈接]

原帖由 呀Bow 於 10-6-11 12:48 發表
原來你會安排女兒這麼早便做練習, 那麼你應不用擔心她的成績不好了, 起碼她都聽你話肯做o  我女兒通常都是臨考前一星期至開始溫工作紙, 因她時常讀完後又忘記, 自己一個人做練習時, 寫字好似打風, 激死o 不知道學校 ...

我都係今次考試先早成個月叫亞女做練習,之前又係早兩個星期先溫.好彩亞女算聽話,亦都明白自己成績唔好,要更加努力先得.

唔緊要啦,過左去就算,今年累積左經驗,來年再努力啦!我地和亞女都係邊學邊做....

我估暑期作都唔會太多掛,可能每科一份.因為我上過網睇,有往年暑期作業的工作紙,數量都唔多.(係內聯網的舊通告內找到)

我仲以為昨日會派卷,點知只係派左體育和普通話,攪到我今日好心急....

原帖由 anitawong21 於 10-6-16 00:37 發表

?????咩派體育和普通話?我個女話冇WOR  

係咪唔同班,所以你亞女未派呀!我亞女果班,星期一已經派左,仲寫左分數係手冊上....

原帖由 moooon 於 10-6-17 11:35 發表
昨晚發了個「怪」夢,見阿女的成績本來是滿分,但有一題卻發現是老師睇漏了一些錯處,咁阿女同我講:「分數只是小事,最緊要學到東西,所以我要告訴老師,好讓我知道正確的答案。」

如是者,本來100分的成績,變了9x分!

想起阿女曾經 ...

嘩!你亞女好叻,居然識講係你放唔低呀!佢真係好醒!

我亞女好B,雖然有時都好老積(駁咀時),但處理事情方面,仲好細個.

〔您眼中只看到我少少答錯的地方,卻總是看不到我有很多答對的地方〕------你女兒呢句簡直是金句.做父母總想子女精益求精,有時會忽略她們的感受.其實她們有好成績,真係要讚多些,父母的鼓勵就是她的原動力吧!

今日派左中文寫作,聆聽,常識及數學,全部都有進步,雖然唔算高分,但都好滿意啦!

原帖由 甜粟米 於 10-6-21 23:41 發表
我想請教各位: 學林/公文數/數研.邊樣會對囡囡有幫助!!

我都係聽朋友講,因為我亞女都未讀過你所講的三種課程.
公文數:著重重復的練習計算,會沈悶些.
數研:類似小學的課程,有應用題.

我女兒讀Enopi Maths,Enopi分兩部份,一部份是運算,另一部份是邏輯.我就覺得女兒讀左之後,數學係有進步,所以由K3下學期開始一直讀到依家小一.

呀Bow:
上次是一次不讀卷,對於我女兒這些平時不喜歡閱讀的小朋友,真係好大影響.自此之後,我每次都要女兒讀題目和內容.終於今次比上次進步,佢上次都係不及格的.

你女兒除了中文外,其他成績滿意嗎?

原帖由 呀Bow 於 10-6-22 15:03 發表

szesze.betty
你說得對呀, 我女女也是不看清楚題目便做, 試過一次測驗全數10幾分無晒o Train 她們看題目是很重要的(每次測,考試都會提她, 因轉頭又唔記得 o

同時, 學校有些微錯都會扣你0.5分, 上次測驗她答對了也 ...

恭喜你呀!其實你女兒病左去應考,都有不錯的成績,已經好叻女!

另外我同你一樣啦,今日知道女兒的中文閱讀理解有7字頭,已經開心到飛起.

答案擦模糊了一點點 ,都扣分架!我真係唔知.之前幾次測考,女兒常怕不夠時間,寫得好肉酸,所以都扣了不少分.

係啦,唔知大家的女兒有無機會同班呢!係咪買書果日會知架?

原帖由 呀Bow 於 10-6-26 12:44 發表

由於早前請假照顧女兒, 有咁耐風流有咁耐折墮, 在公司做到扒係度, 未能上來跟你 chato
謝謝你呀:) , 其實你的女兒也很好中文可獲得 7x 字頭o 女兒告知我她班裡都有幾位同學仔不合格o  這所學校的中文程度要求算是 ...

唔緊要,有時間先上來傾下啦,我等你喎!

其實我見其他津校,中文都較英文程度高,唉...又加上我女兒不太喜歡閱讀,所以學期初中文成績真係無眼睇.

原來是由成績表得知架!其實只要可以升班,讀咩班都無所謂,哈哈!

原帖由 bigkinginhk 於 10-7-3 18:41 發表
好似係派成績表果日

亞女話明天派成績表.
大家有無份去結業禮呀?我地就無份.....

原帖由 呀Bow 於 10-7-6 12:47 發表

我亞女都無份去結業禮, 但她很開心自己的成績o 已知道是派D班了o

真係咁橋,你女兒真係同我女兒同班呀!

我女兒都係好滿意自己的成績,其實在班中她的名次只是中等.不過相比之前的測考,佢又真係進步左好多,所以有個進步獎.

你女兒如果唔係學期尾的考試生病,成績一定會更好,明年大家都要繼續努力!

原帖由 呀Bow 於 10-7-8 20:10 發表
對呀一齊努力,又可互相交流吓o

好像拆得都幾散(分班), 我女兒較熟悉的同學都沒有同班o 聽我女兒說, 今天和明天她已和你女兒是同學一起上堂了o

原來今日已經同小二的同學一齊上堂啦,我女兒無講,我真係唔知呀!咁係咪新班主任都會一齊呢?我有問女兒究竟新班主任是誰,佢話未知.另外一年班的其中一位老師來年唔再任教,所以都有d失望....

係呀,女兒講好多都唔同班,好彩其中幾個啱傾的還留在同一班.

原帖由 Combo 於 10-7-9 11:15 發表
不再任教的那位老師是否將於月尾結婚的那位呢?

您們會去她在太古廣場舉行的結婚茶會嗎?

係丫!你女兒也是同班?我地打算出席,因為那位老師對小女照顧有加,我們一家都希望分享她的喜悅....你們呢?會出席嗎?

原帖由 Combo 於 10-7-9 15:56 發表
有想過唔去,唔去的原因只因怕場面混亂,對1D班又不太熟識,怕有點悶。

不過細想之下,唔去又有點可惜,我知道女兒想去的,她問過我,我曾回答說不想去,而她又不想跟Daddy去便請願都不去。或者,今天我會跟她說,若她喜歡的話,都可以陪 ...

你女兒不是1D班的?唔緊要啦,我和其他家長都唔熟架,因為女兒滿懷歡喜的表示要出席,亦都覺得老師真係好好人,好想親自恭賀她.

原帖由 呀Bow 於 10-7-9 22:15 發表

是那一位老師當班主任, 暫時未知, 要等開學先至知道是誰了o 你有沒有幇小朋友Check過啲新書, 我成就唔好彩啦其中一本中國語交是爛, 又要拿去該九龍城的店舖 換o ...

我無認真Check過呀,麥真係有爛架,咁我返去Check 真d先.多謝提醒!

要專登去換又真係好麻煩,不過無法啦,唔換又好唔抵.我打算買膠書套包書,雖然朋友話比左個書包重些,但唔包我怕d書未讀完半個學期都已經殘曬....

原帖由 Alison1811 於 10-7-10 23:51 發表
我個囡讀1A班,呢度有無同班同學呀 ?
請問點解我剩係收到音樂同普通話上學期書而無左下學期嘅,叫阿囡問老師佢又唔敢,比佢激死!

係咪斷貨呀,我都無對真齊唔齊,因為我係書本中發現有張note話有些書未有貨,等我返去睇睇,明天再話你知丫!

原帖由 呀Bow 於 10-7-13 11:49 發表

由於女兒當天趕上英文音樂劇最後一堂, 因此就沒時間查看書本有沒有爛, 點知中了 (爛) o

我個女生得細粒, 用東西又很粗,上次中國語文用不夠一個月, 書的面頁已分開了, 完全不懂甚麼叫珍惜, 比她激死 o
如果唔包書 ...

你講開良師,我女兒那本印刷又係有問題,花花綠綠咁,不過學你所講,都最後一頁,算吧!

我女兒一樣係唔愛惜書本,所以所有書我都打算用書套,至於作業,亞女話唔使用喎!

原帖由 呀Bow 於 10-7-14 08:57 發表

請不要見怪,   反而我覺得書可常試不用書套, 由於書全賴自己保護o 而作業經常要交老師, 收來收去或傳來傳去, 科長派來派去很易殘o

你講的都有道理,不過亞女好似話,係老師叫唔使包作業喎!

你地有無訂中文和英文每日一篇呀?我同女兒訂左,不過要25/7先開始做.一放暑假小朋友就鬆散,依排連每日一篇都唔使做,就更加....

原帖由 呀Bow 於 10-7-14 11:51 發表

由於上一任班主任主張家長包書, 所以今次我們替她包書, 她亦沒表態(不用她做 - 包書), 無嘜所為, 起碼你個女都有聽老師講, 我個女唔知去咗邊 (發夢 )o
我都有訂中,英,文網上練習給她, 差點忘記了這個o  ...

我都有替亞女報暑期班,不過只係一星期返三日,每次一個鐘果種.上年有返過托管班,不過亞女唔喜歡,今年話唔想返,咁我都尊重佢,由得佢.
‹ 上一主題|下一主題