用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 《基崇》第一階段後備生,有冇人收到Offer 呢? ...
樓主: MuiMuiQQ
go

《基崇》第一階段後備生,有冇人收到Offer 呢?   [複製鏈接]

回覆樓主:

你好!鄭老師:謝謝你願意花時間在這裡解答家長們的問題,好有heart!超讚

小兒也有幸收到基崇offer,想對學校了解多些才決定是否入讀,因之前有事未能參加簡介會,只從網上看過一些資料,多數話基崇係一間關愛學校,老師有愛心,除此之外,有關校內的學習情況的資料好像不多,因此想請教一下鄭老師/其他家長以下問題:

1)校內讀書風氣如何?
2)教學模式是傳統形式,注重老師講課,還是活動教學,注重師生互動呢?
3)教材方面是採用一般的教科書還是校本課程呢?
4)功課量如何?抄寫功課多還是做project 多呢?
5)從網頁看到學校將於2021-2022為中五學生開辦IAL課程,請問教育局是否已批准開辦?如能夠開辦,要符合什麼要求才可以選讀呢?
6)學校注重電子教學嗎?

真的不好意思,好多問題,謝謝指教!

cyc2701 發表於 20-3-15 18:08
有些較主觀的問題我估討論區內有其他家長能夠給你意見,而我可以嘗試提供一些客觀資料。

1) 張校長常常對 ...

估不到老師在假日也願意花時間為家長詳細地解答問題,實在太有心了!看完老師的回覆,令我更加放心小兒入讀貴校。

謝謝鄭老師!

MuiMuiQQ 發表於 20-4-8 09:39
TTCA 初中已經有英文通識?
我想請問體育、藝術、音樂係咪都係英文教呢?

我也想知基崇選科是否要按成績來排揀科先後,但中基就肯定是按成績來排先後,是中基老師親口向我講的。我們同你嘅情況好相似,都是中基與基崇之間選擇,最後我們選擇了基崇,希望無揀錯

MuiMuiQQ 發表於 20-4-8 10:04
朋友
你係咪今年小六學生媽媽?
已經決定咗九月讀TTCA ?

係呀!今年小六,我地仲等緊另一間最心儀嘅消息,如果等唔到就會讀基崇。

MuiMuiQQ 發表於 20-4-8 10:12
請問你最終揀基崇嘅原因係咩呢?
可唔可以分享吓?

喜歡基崇嘅關愛文化,對學生支援應該比一般學校好,淨係一間學校有4個社工呢樣野就未必間間學校做得到,你知小朋友進入青春期好多問題,家長都未必識得處理,多個人問下意見都好好多。

仲有我幾喜歡學段制,學樓上家長分享,小朋友可以早啲知道自己喜歡向邊科發展幾好,又不用一次讀咁多科咁辛苦。初中用英/數分班,好過精英班,始終唔係個個小朋友科科都咁叻,因材施教幾好,仲要係小班,雙班主任,師生比例好。仔仔英文比中文好啲,問過佢,佢話就算英文學通識都唔容易,但英文學佢會有信心啲(希望係真(emoji))。仲有,之前去留位時經過商場見到啲高中同學放飯,偷聽佢地啲對話,都無聽到啲唔應該聽到嘅野,感覺比較純品

另外,校舍又大又開揚,交通尚算方便,高中黎緊仲有IAL學制比學生多一個選擇,各樣野都覺得幾啱心水,所以無揀中基揀佢囉。

當然,中基都係一間好學校,只係覺得基崇比較適合自己而已。

但其實除非住係小西灣,如果唔係港島區去小西灣都唔近,因為地鐵唔到,要係柴灣轉車,如果坐巴士又可能好慢。反而基崇地鐵出黎行5分鐘就到,我覺得唔算辛苦。(利申:我都係港島人)
‹ 上一主題|下一主題