用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何找到現職小學老師補習?
go

如何找到現職小學老師補習? [複製鏈接]

我見好多補習既中介公司, 又或自薦既補習老師多數都係現職大專大學生, 又或畢業後做左全職既補習老師。咁如果我想揾現職教緊小學既老師為小朋友補習, 請問你地知唔知佢地多數係邊樹揾呢D 補習多呢? 因我直覺佢地唔會去D 中介社揾學生? 定其實佢地工作好忙, 多數唔會再揾補習呢?

另: 我又想問, 咁當你揾到老師, 你地會唔會核實佢講既資料是否真確架? 如: 出示証書等? 家長是否有權咁做?  請指教。

5    0    0    1

701003 發表於 16-11-14 10:08
使乜搵中介?我係呢度都搵到現職老師補中文!唔好助長吸血中介!子女有否進步,就係最實在的証明!有D人一 ...
係, 我都見係有少量老師在此揾學生, 但我既經驗係:

1) 問佢教幾年班, 唔講...只話小學
2) 問佢教邊間學校 (佢介紹話自己教 B1 小學), 又係唔肯講
3) 問佢現時有幾多個學生補緊, 佢又唔講 (因為我都想知, 若然佢學生多, 咁花在每一學生身上既時間杷對就會少, 又或會大機會因不同人要求, 要常調堂...個類, 對大家都唔方便)

我明白, 好多野係私隠, 又或者學校唔比秘撈, 但揾補習似揾工, 話哂我都要比一個陌生人到我家, 好多時又得個仔+工人同佢在 (補習緊時我都未放工) , 我認為我想知多少少 (已不是叫佢比証明) 應不太過份?  但我見好多老師都唔肯講, 淨係話得, 我有經驗, 咁我點信呢? 感覺實在不太良好

合作貴乎信任, 尤其香港地真的越多越多欺暪, 我都唔想大家有風險而已, 是否不應問? 定要先見工才可問? 但我見個好多老師好似一講就係約上堂, 而唔似想 "見工" 呀

‹ 上一主題|下一主題