用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正結果已知道?
樓主: Wingmum
go

培正結果已知道? [複製鏈接]

Re: 培正結果已知道?

hihi

見大家好緊張...我又嚟陪吓大家幫你地"舒緩"情緒喇....

我都等緊 result...睇吓我細仔又掂唔掂喇   ... (我大仔依家係培幼 K3)~~

又多咀搭吓訕~~ 回應一d家長:

1) 有冇 drop out - 間間都會有...培正亦唔例外, 因為始終有d人唔鍾意佢係中文學校 (多數都係因為咁), 同埋都係想搏津小 (若抽到好又唔駛錢都真係好架), so 入培幼多數係因為想入培小 only. 因此 drop out rate 係有, 不過唔會多, 都唔會完全冇機會

2) 插班 - 年年都會有機會, every year Dec/Jan 同 Jun/Jul 係收跟住個學期插班生嘅時間, 不過學校唔會大肆宣揚, 只係響網址出個 pop up screen (依家我仔呢屆又招喇..你地可以去佢網址睇就知..www.pcps.edu.hk, 嚟緊 17/1 報名)  K3 下學期都有人會走架....我個大仔個班就係有一個同學仔走咗 (你地係咪想問點解走..?? 多數係因為搬屋呀, 家長 change job e.g. go to other places, 又或揾到間佢地認為仲好d嘅 school lor) 所以咪又招囉, 走一個補一個, 不過因為只得一兩個位, 所以佢地收得好低調, 要成日 keep 住 "gup" 住先會知...同埋據有d朋友家長考過...都成 60 人去考架....競爭分分鐘仲大過你地考 K1, but 畢竟都係一個 chance ma...so if unluckily 真係唔收, 可試循此途徑再諗諗~~

祝大家 (+我自己) 都好運~~     

Lam&HimM

如果上就唔可以再玩小一首輪收生同大抽獎? ==> They never 正面答你 this point ga wor....只係話你想抽可以去抽, 不過就冇講抽得唔好可唔可番轉頭, I think 佢地想 reserve the right to review this on a case by case basis ga la..

佢地可以隨時退番d留位費俾你就 cancel your 位架...私校, 行政自主 ga ma.... :cry:  :cry:

so depends on 你搏唔搏喇~~     

chickenwing:

for 1st round 自行收生, 學校唔會知...only after result is annouced...then if 你 accept the offer (for 津小), then 教署會問你揀邊間 (即是否 accept offer or go to lucky draw), then if you go to lucky draw, 教署會響 6 月抽獎結果公佈時 send a list to PC, and by that time they will know your kid is "allocated" a place with a school, then they will decide whether to cancel your P1 reservation or not.

Dear all..

培正出信有三種 (1) 收 + 通知 AM or PM class (2) waiting (3) reject...

Alexismama:

嘻嘻...整乜今日心情咁好過埋嚟呢樹 chat ar..等我又入嚟踩吓你場先...     

乘機搏出多一個 post....

Alexismama:

我唔抵得你做咗長老就真喇....我老你咁多都做唔到~~~       

哈~~~又多個 post~~   

Alexismama:

OK...所以頭先我又唔答依家先答...哈哈...

回應 Sorma:

想插班, 培正通常係每年 12 月就出 post 招下學期插班生, 而招新學年就係 7月左右, 到時上網 gup 吓喇...嘻嘻...

要決心入心儀學校就要唔好怕煩...成日 gup 住佢地個 web (or 有時我八到都會上嚟 up 吓嘅), 有志者事竟成....幼稚園插唔入, 仲有小學.....大把 chance la...   

sorma:

我唔會怕煩架,話哂嗰個係自己個囝喎,依家既然遇到間好學校啱佢,多付出dd又有乜所謂吖
==> I like this sentence~~   

我當年都係咁同自己講....若大彥考唔到, 我就會申請插班, 插到小六都會試咁話架....

不過又先話分兩頭, 咁除咗培正其實香港地都有好多幼稚園係好好架...不過可能唔係太多人識 only, 所以 if you observe 你仔仔響第日間幼稚園讀得唔錯又學到嘢的話, 可以不妨等到小一先再嚟考喇....咁就唔駛擔心佢中途響銜接上會有問題嘛~~~係好嘅學生間間都會爭住要佢嘅, 放心喇...   

Wish you good luck!!!

sorma:

祝你好運...我信有志者事竟成架...加油~~   

‹ 上一主題|下一主題