用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正幼稚園家長-----請進
樓主: KK
go

培正幼稚園家長-----請進 [複製鏈接]

Re: 培正幼稚園家長-----請進

Helloruby:

Yes Yes !! 快d俾d photo 睇吓喇...好心急呀~~   

Ellen:

You can go here to see :

http://www.take1.com.hk/chi/main.html

間 studio 響西九龍中心頂樓架...I choose Package A $380 可以揀兩個 look, 如果你響旁邊間機動遊戲樂園度買$50 coins 仲有張 $60 coupon 送番俾你去減個 package架....幾抵...

不過因為包嘅相少,所以你要預咗要加錢架喇...依家我最後係total 用咗 around $7xx, 有: (1) 全套 30張 4R 相 (2)選咗其中 14 張做咗本靚靚 5R 相簿 (3) 相底 (即係 CD 一隻, 因為係數碼相嘛) -->個人認為價錢都算合理, 可以接受.

kichingma:

有幫細b影個d photo, 但我見細彥仲係好唔定性我就冇影住, and 好似唔覺有 family photo~~

Helloruby:

Just now I clicked in the photo album and it required a UserID ar...what is it lei?? I got the password only..

By the way, I have already signed a rental contract yesterday to move to Homantin shortly la...new home will be at 何文田街....我好鍾意個度架..旺中帶靜...返培正近, 去 YMCA 學游水又近 (Henry learns swimming there ga) ...and the rent is reasonable la...I will be there next month la...

Ellen:

Is 陽陽 better now?? take care ar!!    

Alexismama:

Hee..yes ar..I am soooo happy ar...I like that area very much ga ma...    

Yes ar...YMCA Yaumatei 出咗 new catalogue la...same as swimming too..I plan to enrol Henry to Nov swimming class there again la...

Hey..PM me your home address ar..I mailed a copy of the catalogue to you ar...and then let's discuss whether we can get the 2 kids together ar..   

Helloruby:

係呀....我算好彩...因為何文田街一向冇乜盤放架..d樓又多數比較舊, 所以今次我可以揾到間屋 (7 年樓 only), 都算唔錯....

係呀...其實大彥一向都響YMCA學開嘅...本來今季 (9 月)已經可以升初二, 不過因為我轉咗去葵涌個間 YMCA, 個邊d老師話佢都係先去番初一好d喎 (佢上次響 YMT YMCA 係上預備班)...咁我就由佢慢慢上喇....so this time since we move to HMT, then 下期 (11月) 我會同佢報番初二架喇..

Helloruby:

我睇到d相喇...好正喎....你個細女好似你呀....    好 cute....女仔真係可以響影相度多好多 choices 架...你仔仔d制服相都好靚呀....嘩...可以拍咁多個 look 嘅...? 又幾好噃....我鍾意佢藍帽子個個look~~       

2monsters:

Please check PM then~~

Ellen:

係呀....!! 我真係好開心架....因為可以第日有機會就親自送孝彥返學, 又可以籍此多d 機會見到老師乘機 update 吓仔仔的情況..真係方便好多架..!!    

入伙嚟我度玩?? of couse highly welcome la...let me organise it when I moved in~   

kichingma:

My interpretation about the memo is :

I think 感恩祟拜 only take place on Nov 19 and all P6 students will particpate (they need to stay from 2:00-5:30pm, 3.5 hrs bor) ...for all others, we only go for 參觀 (about 1hrs+)...

so if parents want to join the 感恩祟拜先係 Nov 19 去並 sit in the hall to watch TV...and I dun think our kids need to do so on the other day..

唔知我有冇理解錯呢....   

P.S. 不過個日我地帶完小朋友回校之後駛唔駛全程陪佢地定係由老師照顧呢~~呢樣我就唔太肯定~~ :-|  :-|

Angus Mum:

我一早已經睇到你呢個 message, 你嘅問題已經唔係第一次有人響度問....我中文打得唔快....所以好想又再答不過又真係好懶答 sorry..因為我份人唔鍾意只係係咁2咁答, 識我嘅媽咪都知我好長氣架 (職業病..嘻嘻...) ....後尾我醒起我之前都響第二度回應過另一位有你類此情況嘅媽咪嘅問題嘅...I suggest you to spend a little time to read through our conversation there first, and then if you still got further questions, then I will try my best to address them, OK?

Please go here (to save your time, read from Page 2 to Page 6 will be good enough):    

Pui Ching 2004 K1 Chat Room

I am sending you this reply again to your PM just in case u didn't aware that I send you feedback here

你地去哂邊呀~~     

my1215sui:

好..等我又嚟搭訕...

1) 培正..又或咁講, most of the kindergartens in HK 都係半日制嘅...就算有d話有全日, 其實另外個半日只係半托管形式同你睇住小朋友, 俾d玩具佢玩, 看吓佢做功課 only..唔係教嘢架喎....咁除非你真係冇時間睇住小朋友, otherwise I can't see why we need to put our kids for full time...

2) 好多幼稚園都係 K2 全上午, K3全下午架 (e.g St Cat, Kentville, etc), K3 返下午呢樣係為 equip 小朋友將來返小學而令佢先適應就真, 因為 most of the primary schools now are full day ga ma.......唔俾佢咁...佢反而第日仲難適應噃....

3) 培正會建議唔好早過上課時間前 15 mins 送小朋友回校, 因為佢地冇人咁早幫我地睇住d小朋友, FYI, 上午班上課時間係 9am, PM class : 1:15pm

4) 培正係"幼稚園", 唔係"幼兒園", 前者一向係唔會提供托管服務嘅...this applies to all kindergartens, not only PC....不過你都可以話個d "全日幼稚園"係有"托管"成份喇...

Hope I can address all your questions to your satisfaction la...    

my1215sui:

如果屋企有人幫手睇住小朋友就吾需要讀全日啦,因為全日學費都幾貴呀....而且下午多數係目訓覺law.....
咁你要考慮吓報唔報培正囉..因為佢就一定冇托管服務架喇...

咁我想問下培正幼稚園可否申請學費減免呢
可以...到時返學個陣學校會有相關資料提供架喇...

不過培正幼稚園真係幾難入呀,是嗎
可以話係嘅...因為每年都有好多人申請, 所以競爭都幾大...

其實這區仲有冇o的好o既幼稚園介紹呢....
唔好意思...我都唔係好知呀呢樣    , 因為我唔係住響何文田, 所以冇留意個區d幼稚園, 我當日係諗住若培正唔收就去九龍塘禮賢架..

chingyeehk:

係!

chingyeehk 寫道:
唔好意思想問大家少少問題,請問如果入到培正幼稚園,是否可以直升上培正小學呢?

Rowina:

培正幼稚園有外籍老師, 每星期嚟一日, 每次半小時, 主要係教小朋友 Phonics

my1215tsui:

"我自己覺得麻麻地,而且學費仲貴過培正呀,因為我地吾係好有錢,好多野都要慳law~~~"

你有興趣讀培正我就梗係開心喇.....但我反而就住你上面呢句我就有d意見, 想提提你:

十個有九個家長(包括我)之所喜歡培正多數係睇中佢可以一條龍直升先去考, 而一條龍學校嘅特色就係因為佢可以直升, 亦預咗佢d學生會原校直升, 所以課程設計就唔似其他幼稚園咁要深d去配合小朋友第日出去考小學, 因此小朋友學習進度就未必同出面個d私營幼稚園咁會咁快...所以若唔打算升讀培小的話就真係唔一定要讀培幼...

而因為我上面講多數家長都會比小朋友升培小, 咁你就要留意, 培小係私校, 即係要俾學費, 以上年為例, 每年學費係約 20,000+, 六年即係120,000萬+, 當中未計書簿費, 課外活動, 琴棋書畫等等....

依家培中係津貼, 但會有好高可能性轉直資, 即係又係要俾錢....咁你就真係要計吓你想唔想去負擔呢筆錢, 因為依家話哂政府有九年 free education (小一至中三), 你揀培小就冇得享受呢個"福利"架喇.....

不過點都好....若你真係有興趣就去考咗先喇..因為每年培幼都有好多人考, 你可以等考到之後先慢慢再考慮嘅~~   

my1215sui:

咁聽你講另外個兩間又唔係真係貴好多o者 ($1,5xx), 我有個鄰居佢個女係讀聖文嘉(我依家住荔枝角), 我聽佢講佢個女都讀得唔錯丫...所以你可以考慮吓....

至於培幼, 若你唔介意佢d syllabus 會比出面一D 幼稚園慢少少咁都冇問題嘅 (例如:培幼K1都幾得閒吓...冇乜功課, 下學期先開始寫吓線咁架咋)...so 最重要係睇你想個女學到乜而決定.....

chingyeehk:

其實培正叫唔叫名校呢?
先答你呢個問題...答案係"係"...係老牌名校, 但...嘻嘻....你呢個問題好得意...我反而有興趣知你咁問係為乜??...係咪佢係名校你就會有興趣申請多d呢? 我咁問係純粹多口....因為我認為考學校最緊要係睇間學校嘅 syllabus or 其辦學理念係咪配合個人所需, 而唔應該只係因為佢係唔係名校架喎.....

唔知你覺得佢校風如何呢 ?
我會形容佢地係傳統學校, 校風純樸

唔知佢地有無校車接送呢 ?

註: 若你想知多d開於培正嘅嘢又唔介意花少少時間的話, 我建議你睇返呢個 topic 頭個d pages, 我地都有唔少家長討論, 相信你睇完之後必定可以對培正有更多了解    

kichingma:

咁呢d係咪叫"英雄所見略同"呀~~~   

彥彥媽咪報料:

今日我去開九龍城獅子石道想同大彥買灰色校服褲 (因為我之前響裕華買個d大左d, 同唔係橡筋頭, 諗諗

chingyeehk:

Good luck to you then!  

How old is your kid ar..??

chingyeehk:

呀~~17個月...即係同我細仔一屆喇....我細仔依家20個月...都會係讀 2006 K1, 我會比佢同哥哥一齊讀架喇..希望大家仔仔有機會做同學喇..     

‹ 上一主題|下一主題