用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 將會在2007年入讀小一的家長
樓主: 01
go

將會在2007年入讀小一的家長 [複製鏈接]

HI, 大家好

第1次派中文測試卷, 原來現在的小一測試是那麼的深, 就算個仔默書成績好, 到考試, 都是緊緊合格, 錯的最多是閱讀理解, 所以原來死讀書真的不可以, 真的要平常看多些書.
英文未派, 所以都未知結果

多謝大家的鼓勵.
英文都派了, 如計paper 1, 個仔只得 57分, 都不合格, 但我個人覺得英文都幾深, eg, 其中 問題是給了 本書的cover,  個cover 寫住 LITTLE PETS FASHION SHOW, 圖畫是有貓, 狗整在RUNWAY, 問題就問 TITLE 是什麼, WRITER是什麼, 講真, 我個仔
LITTLE PETS FASHION SHOW 這幾個字一定無個識, 問題都唔知問咩, 點會識答, 所以佢唔識我無鬧佢. 但之後些問題, 完全是不小心的錯, 小測巳經測過, 都同佢溫過, 都是錯晒, 個下真的好勞氣咁鬧佢, 自己都控制唔到, 雖然知道個仔是第1次考試, 唔應該咁緊張, 但見佢錯上唔應該錯的問題, 就好"炆".
另我想問下小一是不是巳經派了中文每日一篇的資料, 因我不太記得, 我只記得派了英文, 因為測試之後, 我想同他開始做網上習作.

[ 本文章最後由 01 於 07-11-7 08:41 編輯 ]

PLEE,

你班的中文每一日篇的資料大約何時派的 ? 我好似未收到.
你有個大仔, 相信你的經驗比我豐富, 我自己都要慢慢去學習控制自己的情緒, 我知道會惡性循環.
因我老公在晚上還要進修, 出年就不用了, 所以這段期間, 我就自己放工幫個仔溫書, 星期六/日就我老公負責多些, 因我星期六要返工, 星期日要煮飯, 所以都不是太辛苦.

keith-yu:

好快就到了, 希望你成功.

原文章由 Keith-yu 於 07-11-21 18:29 硐表
你們好, 我已為小孩報了仁立小.現在等26/11放榜.
‹ 上一主題|下一主題