用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 黃大仙區中學
發新帖回覆
樓主: kitty1207
go

黃大仙區中學 [複製鏈接]

早幾年我女升中嗰陣老師話培敦同聖文德都係黃大仙既B2首選, 校風好, 老師亦都盡責, 但我唔肯定家陣仲係咪咁.  我女以前都係讀黃大仙既小學, 佢好多同學都入咗培敦都讀得好開心.
我個人對德愛觀感麻麻地, 如果你想揀區內B1而又唔會讀得太辛苦既, 可以諗諗可立.  保何好谷, 我女既同學讀緊, 佢話日日都好多功課 至於培道, 聽聞佢地open day做得好好, 好多九龍城同埋黃大仙區既家長都心儀呢間學校, 如果你想自行必入就可能要下少少苦功喇.

回覆 TAIOU4 的帖子

唔係我地計較, 而係間學校會計較
老實話, B1學校比較著重"門當戶對", 由其係自行階段都會揀best of the best, 咁寶校級15內係咪夠爭呢? 呢個重點, 留返俾樓主自己諗諗喇

你唔好當啲中學傻既 佢地會睇RO亦都會睇來自邊間小學, 佢地心中有數邊間小學既學生質素如何㗎
由其係啲B1A/B1B中學, 佢地真係好鬼心水清㗎

倒返轉講, 如果所有小學都係用中英數常既考試等級而唔係用RO排位去比較成績, 咁又公平咩?!
唔同小學有唔同程度, 如果間間都一樣就唔會有一線同寶校之分啦

回覆 jacky0579 的帖子

樓主講緊自行唔係大抽獎, 而佢又係想"自行必入"所以咪自降身價囉

回覆 HK-MAN 的帖子

你又啱喎! 正所謂咸魚青菜各有所愛, 呢個世界無最好既學校只有最適合既學校! 總之派到之後唔好後悔就得啦
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊