用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 deleted
樓主: nismachan
go

deleted   [複製鏈接]

其實呢個問題之前大家都有傾過, 你可以搵"特異功能"呢個topic睇下, 有啲人講得幾中肯例如: 你個仔憑運動入旺角體院, 但呢間學校係咪真係會重用你個仔? 定係當佢係後備甚至"霸住"個學生等佢唔好流咗去競爭學校度? 又或者, 學科追唔上而體育方面又無突出表現, 咁學校會唔會忽視你個仔甚至"勸喻"佢走?  我都覺得呢啲問題你可以參考下喎.
至於教練話可以推薦/介紹你個仔入去旺角體院, 係必收定係有機會interview?  如果係前者, 咁你可以參考下大家既意見, 如果係後者, 咁... 收咗先至算啦

回覆 nismachan 的帖子

咁視乎你重視學業定係課外活動喇, 如果你問我就一定係學業行先, 可能因為我女既體育未至於叻到我覺得佢做運動員都可以啦 St Louis都係一間好學校, 校風純樸啲.  不過你住九龍區點解唔揀返九龍既學校呢? 好多男校都幾好吖

回覆 Rpp 的帖子

重點係 - 旺角體院係"試", 而SPC係"可以", 恕我直言咁講法其實樓主個仔喺體育方面未至於非常標青嗰隻, 咁諗咁多仲咩呢?  不如搵間適合亞仔既程度既中學, 讀書開心又可以玩運動既, 咁樣唔係仲好咩?  又或者, 如果樓主個仔去到中學喺體育方面有出色表現既, 旺角體院都會自動送上門搵佢啦

回覆 PTL_L 的帖子

樓主住旺角, 去油尖旺區抽獎都未嘗唔係一個好選擇吖!

回覆 nismachan 的帖子

如果你肯定你個仔係B1生, 而你又唔會亂填乙部, 咁基本上會派到去B2既機率唔高既.
KL1啲中學幾好呀, 之前有人提過九龍華仁都不失為一個好選擇, 呢間學校講求"全人發展", 如果你個仔讀書好又運動好既, 可能自行都收啦!  仲有KL3喇沙有3個借位, 你都可以考慮下

回覆 PTL_L 的帖子

我好衰咁諗, 如果真係有幾間神級中學都收我女既咁我都應該係好勁既人 仲駛乜上嚟問大家意見吖! 所以我覺得啲神級vs係呃水吹 (不喜勿插)

回覆 Rpp 的帖子

因為我份人一向都目標明確, 揸住宗旨, 所以真係無選擇困難症
‹ 上一主題|下一主題