用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國機場快速測試 Covid 19
樓主: lee2046
go

[英國] 英國機場快速測試 Covid 19   [複製鏈接]

打去英國cx 問下最好

dach 發表於 20-10-22 18:07
回覆 summerhotel1 的帖子

咁只所以改坐火車去London?

你分開兩段check in 咯。 內陸機唔好check in 到香港, 係倫敦出來, 帶埋行李去做測試, 再checkin 香港個程。 預夠時間應該OK?

gkmyeung 發表於 20-10-24 02:29
回覆 Siuchoi 的帖子

如果是transit機票不可以,在Newcastle上機已經要ready 所有test和文件。如果你是分 ...

可以試下打去航空公司拆機票。 拆返開兩套票。 我女加拿大試過。 出來就分開check in, 回程就show兩張機票香港check in 到final destination。

3b 發表於 20-10-31 09:05
監護人公司給我們的注意事項

我仔太細, 我唔會比佢用機場個服務, 太多未知之數。 跟學校, 佢未去機場就會有結果, 萬一確診, 起碼係學校未sign out。 起碼可以留校學校隔離等我飛過去。

3b 發表於 20-10-31 22:39
BBC報導不會停課,今晚跟阿仔商量後,他會和學校商討11月尾提早返來

我仔係11 月尾返, 學校出電郵比寄宿生提早離開, offer左網課。

katrinafu 發表於 20-10-31 22:49
我女本來明天返英國應付Mock exams , 但今日 電郵跟老師商討,決定留港 , 並可安排在屋企考,考試官會跟 ...

咁既環境, 學校又安排到就唔返去了。

lee2046 發表於 20-11-1 00:13
即幾時要離開?

11 月20後anytime可以

katrinafu 發表於 20-11-1 00:15
9月開學都有同學沒返英國 ,所以課程上一直都有online 上課 。
我都係上星期先知,原來學校都有安排 在家 ...

試下同酒店講, 依家係lock down (比埋學校電郵話可以唔返做證明。 試下都好呀。 依家仲有個幾月。 12 月係好多人返, 可能酒店會比你取消。

SmileSmileSmile 發表於 20-11-13 20:13
學校提供呢間檢測中心比我參考,請問有無家長知道佢地嘅報告如陰性,就可以上CX,由英國返來,萬分感激!

...

你有無用guardian? 依家疫情, 有d guardian公司有提供陪小朋友去機場到完成check in 。 當然要俾錢。

SmileSmileSmile 發表於 20-11-13 22:33
你好,學期完之後一日(10/12),會有免費車,車學生去Manchester或Birmigham機場的,我訂左cx,所以係MAN ...

測試記得make左appointment 先。 同埋你睇下會唔會考慮8 號下午做測試。 9 號中午做, 萬一佢出唔到報告會好心急。 除非佢保證當天出到。

katrinafu 發表於 20-11-20 17:48
有心要做, 機場搵個地方出來或亞博 度整個Lab 做化驗 , 縮短等候時間 , 好過安排酒店比旅客住 ,但成本 ...

政府已經係機場做梗另一個測試, 呢個係自願性質。 本來22 號可以改用呢個。 呢個測試只係需要1-2小時。 好可惜過去大部分返來既人都唔肯做兩個( 其實都係攞口水) 結果data 唔夠, confirm唔到個準確性。 所以依家延長繼續攞data。

如果大家返來唔嫌麻煩最好做埋。 以後可以方便其他人

katrinafu 發表於 20-11-20 20:25
可能d人覺得深喉都已經是必須,再做多個映等候時間又沒有快到,所以唔做呱。

呢個是為了旅遊氣泡而做的PC ...

我會比錢做。 時間縮短好多。

spain 發表於 20-11-21 16:25
回覆 hiddenhero 的帖子

好像快測只為方便出外人士,而不是抵港人士用的。。。12小時等候,真係比人閙爆。 ...

我係機場問過, 係會用來代替依家既檢測。 當然可能分stage處理。

就算係for旅遊bubble, 咁起碼呢班人唔會同其他人爭資源。 但係anyway 依家唔夠數據。 繼續努力等。
‹ 上一主題|下一主題