用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 應否退修一科?
go

應否退修一科? [複製鏈接]

我見唔到有乜理由要drop M2.

樓主只係問drop chem or econ or not. 唔明點解有人(講笑除外)叫佢drop M2.
(睇錯)

// 就係多x0.5
4 x 1.5 = 6 = 5*
5 x 1.5 = 7.5 > 5**
5* x 1.5 = 9 > 5**
5** x 1.5 = 10.6 > 5**

//老師project佢DSE成績全都在4或5以上

Chem,Econ,Phy,M2 predicted grades: 4或5以上
chem同econ較弱,
估計:
chem, econ, predict 4
Phy, M2, predict 5或以上
同學想讀乜大學,讀乜科我地又唔知
drop M2, 海外升學好多科都讀唔到
睇唔到有乜理由叫人drop M2

pineapple0983  今次我撐你!不過lz出完po已潛水,都吳明你地拗來為乜  發表於 17-4-12 10:52

大部分英國大學都係要求3科AL,某啲科可能一定要有. BAFS唔一定計一科. econ一定計. 大學都係睇grade, 如果報econ, 好多英國大學只要求AL maths. econ攞A 同 Phy攞A 都係一樣.
‹ 上一主題|下一主題