用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有關HSBC英國戶口
樓主: mosquitohkg
go

[英國] 有關HSBC英國戶口   [複製鏈接]

rubycourt 發表於 22-6-3 19:27
想請問你知道法國是否像英國一樣少用現金,只用加咗入apple pay的debit card是否ok?其實如果不用現金就唔 ...

法國(巴黎)用信用卡像英國一樣普遍。
巴黎 RATP 日 、星期、月、年車票
https://www.ratp.fr/en/titres-et-tarifs

cpmummy 發表於 22-6-7 14:43
回覆 rubycourt 的帖子

问题是我已经在其他银行换了部分英镑,唔知点先最方便转钱给她。
1. 電匯 (最方便)2. 現鈔存入(有存入上限)

cpmummy 發表於 22-6-7 15:43
我用开间银行就电汇每次要HKD150, 而现钞就每次最多只可提取GBP3000.
我以为HSBC,户口与户口之间可以免费 ...
HSBC户口与户口之间可以免费转账GBP

anitawong21 發表於 22-6-7 16:19
全球HSBC嘅戶口轉帳都係免費,問題係你D英鎊響另一間香港銀行,轉去另一間香港銀行英鎊戶口只能用電滙,費 ...

"英鎊響一間香港銀行,
電滙另一間香港銀行" 一般較平
"英鎊響一間香港銀行電滙另一間英國銀行"  一般較貴

anitawong21 發表於 22-6-7 17:39
其實我上年問過銀行,職員話因為香港兩間不同銀行之間電滙會涉及英國銀行,因為滙英鎊一定要走一轉英國, ...
試過香港銀行電匯英鎊/澳元去香港銀行(涉及不同銀行)。又試過香港銀行電匯歐羅同日元去歐洲同日本,印象中香港銀行去香港銀行手續費較平。

回覆 hellomanman1981 的帖子

HSBC HK 户口,户口與户口之間係可以免費轉賬GBP, USD ...

fefemom 發表於 22-6-8 12:43
我問過恒生+試過恒生,滙豐,DBS,轉帳港元,美金,人民幣,歐羅入香港另一銀行户口是不用收手續費,其他外 ...
Citi bank 美元轉帳好似唔收手續費

hellomanman1981 發表於 22-6-8 20:20
昨天呀女去開One 户口,個職員話户口與户口之間轉外幣要用電匯有收手續費,建議我用轉數快轉港幣 ...
個職員錯

SIYip 發表於 22-6-10 08:34
可能只有hk 結算的外幣才不收手續費。至於hk 轉英國,要primer account 先會免手續費。
...
不是,HK HSBC The ONE transfer GBP to UK HSBC 不收手續費

不要盡信任何人包括銀行職員, 今日在銀行存入人民幣, 打算之後簽發電子支票,再存入另一間銀行。 銀行職員話只有港幣電子支票, 但我已完成簽發及存入人民幣電子支票

SIYip 發表於 22-6-10 12:23
自己account,唔係premier account 都得?係就唔錯。

我用過HSBC The ONE 轉英鎊比個女UK HSBC,無手續費 (HSBC有時有匯率優惠)
‹ 上一主題|下一主題