用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有無英文劇推薦
go

有無英文劇推薦 [複製鏈接]

回覆樓主:

睇你程度, 不過所有認識嘅英文老師都推薦 House of Cards, 書嘅話睇多啲哲學書, 例如 Tuesdays with Morrie, The Five People You Meet in Heaven, 不過為咗唔好打擊自信心, 有時間要睇多啲有趣而且比較容易理解嘅書, 例如 Percy Jackson, Harry Potter

notcool 發表於 20-9-26 13:23
想知道為什麼英文老師都推薦 House of Cards?

美國ratings TV-Mat

因為裏面有好多 professional嘅字, 而且同時間可以學到佢哋嘅 accent. 有第二個原因, 就係其實我哋香港人英文文法會好差, 因為中文同英文嘅講法完全唔同, 但係喺 House of Cards 裏面, 可以學得到啲外國人喺working place用嘅英文, 以及 formal and informal English 嘅用法, 可以幫助我哋釐清到好多英文文化上面嘅誤會. 套戲亦都非常之吸引, 好多唔鍾意睇英文戲嘅學生最終都愛上咗睇套戲, 幫助佢哋愛上英文.

dingyan 發表於 20-10-18 20:01
請問仲有冇其他適合初中睇嘅書?阿女好鐘意warriors同percy呢啲,呢兩部各自都差唔多睇齊幾十本,而家睇緊 ...

可以睇Little Women, Maze Runners, Sherlock Holmes, Eva Ibbotson同Agatha Christie 寫嘅書. More interesting and challenging at the same time.
‹ 上一主題|下一主題