用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 請教 DSE 選科
發新帖回覆
樓主: fresh001
go

請教 DSE 選科 [複製鏈接]

fresh001 發表於 23-4-17 16:47
即係讀Bio日後揀理工既物理治療系有幫助
但如果係醫科, 我見CU都只係話prefer Chem+Bio, 無話讀咗Bio會有分 ...

你要留意返所謂Econ在大學商科加權,好多時候都係幾科之中揀科最好去加。你可以去UST website望下,商學院加權那些科都係Phy, Chem, Econ, M1/M2之類。

CU Medic, 有Bio和Chem 有優勢,隨咗幾位講marginal case之外。考得好可以比你由第二年開始讀,即係比你skip咗year 1要讀那6個有關醫科的課程。

小鹿揀學校 發表於 23-4-17 18:07
若果夠分,可否skip 咗那6個有關醫科的課程,但又唔入 GPS,唔 skip year 1 咁呢?

同GPS無關,skip唔skip year 1係自由選擇,夠分夠資格也可以唔skip照樣從year 1開始。

小鹿揀學校 發表於 23-4-17 18:17
夠分skip 6科醫科相關科,又唔 skip year 1 ,咁 year 1 咪好清閒?

我誤會你問題,揀咗就一定要從year 2開始,但也要同時在year 2讀埋year 1唔skip得的科目,例如書院通識之類。

小鹿揀學校 發表於 23-4-17 18:31
“揀咗”嘅意思是 揀咗 GPS?

即係就算夠分,如果唔揀 GPS 就唔可以 skip 嗰6科醫學相關科?

Skip 6個year 1醫科相關科目資格係7科總分44或上並Chem, Bio, Eng 三科5*或以上。
夠資格讀GPS但滿足唔到以上要求也要讀year 1。

小鹿揀學校 發表於 23-4-17 18:49
今年開始,要 >=46分,再加 4科 5** 先入到 GPS 啦!

用一個例子講,7科有Chem和Bio攞4個5**,2個5*,但英文5。有M1/M2又攞5** 。
咁係入到GPS, 但就唔夠資格Skip year 1。同理,例子中Eng換Chem/Bio, 結果一樣。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊