用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 在香港讀醫科平均DSE要有咩成績?
樓主: myhappylife
go

在香港讀醫科平均DSE要有咩成績?   [複製鏈接]

22welldone77 發表於 22-7-22 10:22
請問M2怎樣計? 是否計正常一科X ?

Deleted

ok_ko 發表於 22-7-22 17:53
你的應該是舊計分法了。
Jupas網站顯示,8大已經讓M1或M2獨立成爲選修科了。只是假如你同時考了M1與M2,你 ...

Thx for clarification

ok_ko 發表於 22-7-22 17:53
你的應該是舊計分法了。
Jupas網站顯示,8大已經讓M1或M2獨立成爲選修科了。只是假如你同時考了M1與M2,你 ...

我去double confirm 一次:

HKU 同舊年唔同M1/M2 計一科。

CU 仲係無變 M1/M2 同最差嗰科加埋除2。

totoro 發表於 22-7-22 20:25
CU  究竟係4C + 2X 還是 4C + 3X?

CU medic 無拒絕4C+2X, 不過分照係咁計同7科嘅candidates競爭,唯一不同係M1/M2 計分。4C+2X+M1/M2, M1/M2計半科,e.g. M2攞到5*就計有3分。

ocarebear 發表於 22-7-22 22:13
即係 CU 可以 計八科?

CU話計7科,M1/M2叫加分。

ocarebear 發表於 22-7-22 22:35
舉例 :
core 5* 5* 5* 5*
phy 5*

得41分,M2 level 4不能加分因為差過7科中最少分個科。
呢個成績2間醫科都入到,睇你點排。

ocarebear 發表於 22-7-22 22:47
當然唔係我成績, 係就發達, 只係想了解多啲

睇返個例子, 即係話如果 M2 係 5, 5*,5**, 就可以加分.當 M2 ...

M1/M2只要高分過七科最差就可以加埋除2去加分。
你講個新case已經係3x + M1/2, 不可以M1/2當半科計 (半科計只能2x + M1/2)。新case係計41.5分。M2 和 7科最差Bio加埋除2,Bio加半分變成5.5分。

皮寶寶 發表於 22-7-23 08:16
請問呢個計法係HKU ?

CU 的,HKU 今年改了M1/2 計一個X。

皮寶寶 發表於 22-7-23 08:27
根據以上例子

core 5* 5* 5* 5*

HKU 計啱。
CU 41分。M2 唔計加分。稍早之前幾個post有講點計。

小鹿揀學校 發表於 22-7-26 19:14
所以想瞭解吓中大會收邊d 40分生,
中大講過bio is preferred ,應該會優先收晒有讀 bio 的⋯
有讀 M12 又 ...

簡直係刷新認知,40分唔收仲會in都無得in。如果可以分享讀乜3X, 有無M1/M2就真係功德無量。
想讀真係要諗下如校長推薦計劃攞咗個CO先。

Poyau 發表於 22-8-10 18:16
據中大醫學院2022年公布推算
港大今年收咗7X人最佳七科低於40分
對比上年7人(6人39 1人38) 10倍有多

果統計CU Medic jupas 應該過70%?記得看過報導 SNDAS CU medic 收咗4個,呢4個 會唔會唔響今年那205個?

73662710 發表於 22-8-10 21:19
我覺得計埋,咁先可以出overall statistics.

嗯。正如你在另外分享,CU 已經將收生分數拉高,如果40分的盡收,又會出現好似2019年咁聯招去到差唔多9成。
反觀HKU對學生吸引力每況越下,今年已經改埋M1/M2計一科,反而聯招比例都唔變高……..
‹ 上一主題|下一主題