用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 2022 Ib Results
樓主: lishu527
go

[中學] 2022 Ib Results   [複製鏈接]

Moonlight819 發表於 22-7-6 23:39
正是,所以根本不應用同一把尺去計算幾多個狀元!

直資學校唔少學生係考English B,而IS一定係考English A HL。不同選科會否好大程度影響成績?

其實睇學校嘅IB分數係咪仲不如睇大學錄取結果?見唔少學校成績唔錯,但大學錄取結果內嘅top 10大學率卻不高。

Bigmowmow 發表於 22-7-7 10:57
回覆 nervousmichelle 的帖子

請教怎樣可以知道中學係Top 10 大學錄取率?

IS一般都有公佈學生去咗邊的大學,university profile/student results裡面可以睇到,top IS例如GSIS/HKIS/CIS一般都有不少Oxbridge,同埋美國top 10大學,好似Harvard/MIT/Standford哩喲大學。SPCC&DBS今年亦有唔少牛劍。

poonseelai 發表於 22-7-7 13:18
可以,我意思係無須在意人地考Eng B, 因佢要考返 chi A,  IS 孩子考 Eng A 時,chi B 可能只考 SL。我自 ...

考Eng B申請大學時需要再加考IELTs/TOEFL嗎?唔會影響申請大學嘅競爭力?
‹ 上一主題|下一主題