用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 凡夫俗子在科大商學院生存之道
發新帖回覆
樓主: YolandaTam
go

凡夫俗子在科大商學院生存之道   [複製鏈接]

YolandaTam 發表於 22-9-12 21:18
長話短說,返咗七日,年輕人小體會:
1)識人好過識字!佢入咗學第一件事就係識朋友,除咗大家可以傾偈,亦 ...

乜而家咁好,有past paper 呢d source。當年讀,又係同你女同一科,無past paper呢回事,仲要連同一course但唔同lecturer教都可以唔同卷添! 難以觸摸

講開早堂真係咩回憶都返晒來!我覺得早堂氣氛最好,度度都鬼咁多人迫lift迫扶手電梯迫cafe迫LG1先係大學的節奏。

如果lunch去飲茶又係開心!衰在而家max坐到8人,遲d解禁就更熱鬧了! school of business係最有朝氣的一群, 叫女女努力享受year 1,建立多些友誼,留個美好回憶

Titi 發表於 22-9-14 20:32
入到大學另一回事!好中!
我仔中同 dse數考得好,入科大讀數,讀到好大壓力好唔開心。。。而我仔數亦不差 ...

係,中學數同大學數係兩回事!

當年,唉! 為咗改晒d堂去早上,我竟然改咗原先派俾我的Introduction to statistics 去另一個lecturer的堂。上咗一堂,朋友問我讀邊個class,我答咗之後就嚇到面到青!原來有分嘅,佢地pre-reg係會睇下你有無讀過AL數,所以pre-reg嗰班係成班文科生為主。但我改咗讀成班係讀過AL數的。結果讀到眼坦坦,拎7x分都below mean。伏到一個點!但隔離班出得淺d,個mean又低d。

真係忠告嚟,讀U咩course都可以亂take,但數理為主的科目的elective或common core/soci, 真係三思!真係量力而為

YolandaTam 發表於 22-9-14 22:07
又成功拋磚引玉
師姐好榮幸能夠喚起你回憶
Lib 先至係座無虛席呀⋯⋯期待你分享! ...

Libra幾時都咁虛撼,擺位擺陣(仲要擺個似真係“使用中”嘅陣)係要d時間領悟下。叫呀女得閒行多個圈望下人地點用最少嘅家當去佔領讀書的小枱面!好多好笑嘢睇到,好多人當咗第二個家。當年俾食d小食添!有d人食到卜卜聲,食糖飲coffee又好香!去親libra就好快肚餓,而家無得食啦,捱住餓讀就辛苦了。

我記得當年有次考試讀到好夜,淨好少人,隔離位有人掛咗個bra(應該係,見2面嗰2個型狀)係椅背頂,搵件外套蓋住,佢自己就伏低瞓咗覺,我果刻覺得好得意,讀到吽都醒鬼晒!最後嗰個人醒返來,拎住外套成抽嘢去咗toilet..... 整理好。後來走喇,先知原來佢同我同hall上下樓層的。住hall有樣得意,就係覺得校園融入咗生活,例如去libra個廁所同去hall個廁所無咩分別,都好relax,再無街唔街外廁所之分。

我都唔知自己講緊乜,但大學實在太多光怪綠離,乍驚乍喜嘅人生筆記本,記錄咗好難忘歲月!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊