用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國宣佈取消2021年 GCSEs / A-Levels
樓主: summerhotel1
go

[英國] 英國宣佈取消2021年 GCSEs / A-Levels   [複製鏈接]

katrinafu 發表於 21-1-7 16:15

但好似GCSE和IGCSE的考試內容不太一樣, GCE A-level和International A-level的考試範圍就更不同.

我朋友孩子正是今屆GCE A-level, 取消咗考試. 她說不能回港改考IAL, 一來內容不同又讀唔切, 考完可能差過boarding school老師 assessed grade. 二來她說好似不能同時又keep assessed Grade(考GCE), 又考IAL.
她說只好留英努力讀, 等指示做assessment/mock, if available

longlokma 發表於 21-1-7 15:15

唔好輕舉妄動住,正路無理由英國停考但境外照舊,我估最後 ...

今年IAL會否取消, 我估機會一半半甚至更低. 因為IBDP 11月嗰期也考得成. IBDP可以揀去考試/校內評估.

可能IAL也是. 而家10月期和1月期也進行了, 好難話反而5/6月呢期唔考. 除非全球再一次大大爆發......

我家孩子有考上一期10月的IAL, 見而家咁亂, 都一額汗呢!

jj100c 發表於 21-1-7 16:52
回覆 31450069 的帖子

真的要一次過考哂,上年我仔收到大部分香港的大學offering letter 是這樣寫的:-In o ...

想請教你, 你放榜後upload 成績單(email給考生嗰份)給大學, 然後要太約等幾耐才收到Pearson Edexcel 正式的成績單?
‹ 上一主題|下一主題