用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 屯門1線 vs QC
樓主: Siriusngan
go

屯門1線 vs QC   [複製鏈接]

重點係 朋友的兒子 ,既然朋友有雄心壯志,何必淋熄人第團火,就算你講辛苦又遠人第都未必聽得入耳,一個唔小心仲要攞個阻人展翔高飛概大罪名,幾鑊氣先得,哈哈…

其實…收左再諗吧我成日覺得呢d學校收生除左面試醒仲會睇埋好多其他因素加分,屯門一線級頭其實都要過關斬將吧?

bananaGi 發表於 21-10-20 10:03
真一線,其實得一間,何日東⋯⋯

何日東睇往績都有人考到,其實好叻仔(emoji)啦…舊年我住NT5全區都無一個人考到(或者情願留鄧顯),但感覺面試成績表現差不多,一個住得近一個住得遠學校都會研究下掛,難上加難…

Zleep 發表於 21-10-22 19:10
謝謝分享,又可以接多5頁了
老實去鄧顯真係不如屯門算了,呢間真係俾人一種六年死讀換成績mode,聽到 ...

住喺NT5 幾十年兒時有不少鄧顯朋友到而家都識唔少剛上大學幫人補習,感覺佢地好多唔係堅死讀只係温習概時間比一般人快好多,好記得一齊去自修室佢地一個鐘話走得(emoji)啦,運動麻麻但普遍係enjoy讀書,難免比人讀死書感覺…如果死讀爛讀可能真係每年個十個八個被勸退/留班個d,不是資優入去真係不敢想像,本區1B1C抽到入去也一樣…

Zleep 發表於 21-10-24 11:48
我指既死讀書係六年都係以下生活:

6:30am朝早神咁早起身番學

係(emoji) 唔Enjoy讀書入去真係好辛苦 但我見佢地d好多增潤班都係應屆畢業生幫手 好投入同讀書氣氛好強 又早兩日落街lunch隔離台有一個 坐低食飯主動同阿爸講下頭先Oral考成點 一陣補習點點點 感覺其實佢地有唔少最大興趣真係讀書 無麥其他興趣 頂多返下教會 我又問過應屆畢業幫人補習個d  你DSE十二篇範文係咪背灑(emoji) 作文範文係咪背好多 佢地話無背咁我只能理解係讀得好精好通 不過幾時都係咁講 呢d頂尖學術型本區第一概 係個d料(之前講過有掃描功能)先好去/抽入去
‹ 上一主題|下一主題