用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 將軍澳香島中學
樓主: teeschina1980
go

將軍澳香島中學 [複製鏈接]

回覆 teeschina1980 的帖子

香島中學校風好好,見到d學生也都幾乖,從未見過該校有食煙同講粗口嘅學生。學校老師很友善,校長人很nice!學校有一班係重點班,該校每年都有培養出傑出學生。

回覆 teeschina1980 的帖子

將香嘅主要目標唔係大陸,係本港。不過:S6成績最優秀嘅學生,的確有機會被該學校推薦升讀中國內地一流大學,前提係:學生成績須符合嗰間大學海外招生標準;學生須通過大學面試。

見到該學校舊年有學生入咗復旦大學,前年有學生入咗北京大學同復旦大學,嗰啲都係S6成績最優秀嘅學生,佢哋嘅學業成績需要符合內地一流大學海外招生標準,學校有幫助推薦,學生也都需要通過大學面試。
之前有去該學校聽過升中講座,校長話:如果去內地讀大學,最好去讀內地一流大學,否則就不如留在香港本地讀大學。
所以,我覺得將香嘅主要目標仍然係本港,而非內地。

回覆 hkpapa852 的帖子

謝謝你的回覆!內地大學海外招生:不同地區,標準不同。對港澳台係一個標準,對亞洲國家、歐美國家和非洲國家肯定又係不同嘅標準。
以將香為例:由學校/校長推薦,肯定可以「加分」。
聽講面試係需要嘅,例如:如果學生需要坐輪椅⋯⋯內地大學唔一定可以提供配套設施幫助佢適應大學生活。
‹ 上一主題|下一主題