用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 而家d補習社愈來愈精英制
發新帖回覆
樓主: Nat思
go

而家d補習社愈來愈精英制   [複製鏈接]

我想知大家比仔女去補習係咩心態?

係想佢谷到有咁勁得咁勁,定因為成績唔好先補?

唔知係唔係仲有幾個月就DSE,呢兩日去兩間唔同補習社接阿女放學,都見到差唔多嘅怪事(定係常態?)···

第一間專補數學嘅補習社,有個媽媽係前台同職員理論,內容大概係佢個仔測驗唔合格,所以職員類似話佢下月無得留低,個媽媽初初都幾慶,後來職員解釋一輪,又好似check到個同學仲有啲欠交功課嘅record,咁後來個媽媽態度又軟化晒係度求情,最後係點我就聽唔到走咗。

另一間專補化學嘅補習社,接阿女個時又係聽到咁上下對話,大概係個媽媽幫個女求緊情唔好踢走佢之類,話佢因為UT所以上一個測驗先咁差,好希望繼續留係度補習,個職員個樣好似見怪不怪,都幾決絕打發咗個媽媽,見到個媽媽走個時係好失望咁。

短時間係兩間唔同補習社見到咁,令我都反思,如果touch wood不能繼續補習嘅係我女女(托賴佢成績ok),我係咪都會好似呢兩個家長咁求情或者發爛呢?由小學到中學搵學校都經歷過唔少面試同篩選,以為身經百戰,但無諗過而家連去補習社都咁誇張咁高要求,個世界係咪唔同咗。

有感而發打到咁長,多謝各位睇晒

PS 無諗到會收到咁多人PM問係邊兩間,其實有已經有唔少人估到個名,一間係超研一間係element,因為我唔係成日上EK,回覆好慢

angrybaba    發表於 23-3-2 20:18
KIMLIFEINUK    發表於 21-12-13 07:00
   120    0    1    0

有感而發打到咁長,多謝各位睇晒

kirstyau 發表於 21-12-8 19:29

阿女補數個間,功課欠2次唔比上堂,測驗唔合格補測,補測 ...
我哋應該係同一間呀,我就係講緊太子同埋佐敦呢兩間今日我有同阿女傾下,擔心佢太大壓力,點知最大壓力係阿媽我自己
佢有分享返呢度上堂嘅野,佢話太子個度基本上做好本份交齊野係唔會有問題,測驗就算第一次唔OK,會再有一次機會,反而佢話比人踢走嘅好多時都係問題學生。上堂又唔係真係咁大壓力,幫得到佢。
佐敦呢係就係嚴肅D,但佢同好多同學一齊上,覺得咁樣上堂會專心,電話都唔拎出嚟用

回覆 Ncyky 的帖子

個家長初初係講說話好難聽,大概話佢哋做補習社無權揀學生,比錢就要比佢讀,仲話要去平機會投訴,因為佢講得好大聲,全部人都望住。但為人父母都明會點解咁嬲,我睇到個心就好唔舒服

回覆 kirstyau 的帖子

阿女是女校嗎會唔會係同學
我女都都係咁講,話阿SIR好好,好多時答問題答到三更半夜
比佢知我係EK開POST會鬧死我

回覆 October. 的帖子

都係嘅,呢兩間嘅老師都係經常超時講書係真

下年就dse

回覆 kirstyau 的帖子

dse都唔係做練習就有用,仲要有咁多科,盲頭烏英咁亂溫仲慘 唯有靠好d嘅補習

無諗過竟然咁多人pm我

我都無特別 PUSH佢補習,佢都係同D同學一大班人去

回覆 3Meowshome 的帖子

好專業的回覆

回覆 elo1616 的帖子

YY開咗係阿女補數學嘅樓下,近水流台反而係我問佢去唔去補,但佢話真係叻嘅同學都唔太揀YY,比佢REJECT咗我

好難服侍

回覆 Mama1398 的帖子

我始終覺得Video就唔好喇

而家疫情反覆,你哋放唔放心細路去上堂呀?
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊