用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大抽獎係咪真係咁難?
樓主: hkpapa852
go

大抽獎係咪真係咁難? [複製鏈接]

操到有實力,點解唔試下叩門熱門津校呢?近年好多人以直資為目標,直資真係非入不可?

回覆 hkpapa852 的帖子

'執輸行頭慘過敗家"早幾年有試過考直資同叩門,我覺得叩門考學術比直資易啲.兩個收生準則都"黑箱",無一定標準.之前睇啲前輩講,小一入學只係一個階段,考唔直資,派得唔好,可以叩門,叩唔倒門咪武裝小朋友插班囉,爭在自己同小朋友做唔做啫.走過依個階段,我好認同!反而我想提出入直資同一條龍唔好諗住放鬆心情.如果幾年後發現現實同理想有分別,到時就辛苦了.

Kirin007 發表於 21-10-4 15:56
好一句「執書行頭慘過敗家」,正正就係知易行難嘅家長越來越多,大興贏在起跑線、贏在射x前...... ...

我小朋友考直資其實為左攞經驗叩門用

Kirin007 發表於 21-10-4 16:09
考直私好正常,報三五間心儀嘅完全ok,報廿十零間就唔識點理解啦!

大包圍,搏一搏單車變摩托

Kirin007 發表於 21-10-4 16:17
唔報多D點晒14個offer揸喺手

in倒十四間已經勁。十四間offer簡直“神”

Kirin007 發表於 21-10-4 16:36
唔係我亂噏廿四喎,隔離個post見到

所以我覺得佢係“神”

hkpapa852 發表於 21-10-4 16:52
坦白講, 當年要我揀, 都揀唔到10間值得叫子女去考 (無謂嘥自己時間去"練習面試") 既直/私小學
去考 1X  /  ...

我小朋友考直資都係報兩間,叩門就多啲報左六間。報考有個共通點係喺屋企周邊,如果有offer真係會讀。我見有家長港九新界報十幾間我覺得好有魄力
其實多offer,到時揀咪苦了自己、苦了小朋友

Mrscatcatfung 發表於 21-10-4 17:01
我小朋友係细B,讀英文私幼,k3那9月10月考直私時,得好少offer.6月 派位時,派到本區一線。之後官津叩門時 ...

曾經喺奧城附近直資門口,見倒有家長同小朋友講你咁蠢架,講返考乜都唔知。我即刻警惕自己

Mrscatcatfung 發表於 21-10-4 17:10
陰公呢。但媽媽似乎有好大压力。

我不会問,因為我小朋友自我感觉太良好。"我識...."

家長有無壓力我唔敢講,但係小朋友就……
如果家長報十幾廿間我覺得唔會咁易放過啲小朋友
‹ 上一主題|下一主題