用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一英中,中二想轉中文中學,點樣選校? ...
go

中一英中,中二想轉中文中學,點樣選校? [複製鏈接]

大家好!我住係沙田,囡囡中一入咗間band1B學校,留咗一年,成績都欠佳,學校要留多一次,但囡唔想讀英中,冇晒信心,想轉中文中學,可以中二插班中文中學嗎?交咗好多份band2學校申請表,但都冇消息,點算好?
   2    0    0    0

回覆 selina1109 的帖子

我交咗申请表俾梁文燕、楊葛小琳、胡忠、馬崇、馮黃鳳亭,都沒有消息,真係唔知點算,好心急,黃允畋沒有交申請表?這個學校校風好唔好?

我交咗申请表俾梁文燕、楊葛小琳、胡忠、馬崇、馮黃鳳亭,都沒有消息,真係唔知點算,好心急,黃允畋沒有交申請表?這個學校校風好唔好?

回覆 bbforever 的帖子

創知校風點樣?好唔好?創知和惠僑比較,哪一間好點

回覆 王家爸爸 的帖子

首先多謝你的意見。囡囡小學成績係幾好嘅,操行都係A,佢嘅成績都係b1尾咁,我當時進取咗,選擇b1不,但保第一輪面試就取录了。后尾因疫情關係,網上上課,至佢鬆散咗,成日打機,再加上全英教學,令佢成績一落千丈,留咗一年班,成績好咗好多,但都未達標,依家佢唔想到返去讀,一定要轉中文中學,唔係後果更嚴重,佢都決心話轉中文中學,一定比心機讀,依家插班咁難,唔知點算,想考慮直資惠僑或創知,可以俾啲意見嗎?謝謝

回覆 王家爸爸 的帖子

首先多謝你的意見。囡囡小學成績係幾好嘅,操行都係A,佢嘅成績都係b1尾咁,我當時進取咗,選擇b1中,但係第一輪面試就取录了。后尾因疫情關係,網上上課,至佢鬆散咗,成日打機,再加上全英教學,同學競爭激烈,失去信心,令佢成績一落千丈,留咗一年班,成績好咗好多,但都未達標,依家佢唔想到返去讀,一定要轉中文中學,唔係後果更嚴重,佢都決心話轉中文中學,一定比心機讀書,依家插班咁難,唔知點算,想考慮直資惠僑或創知,可以俾啲意見嗎?謝謝

回覆 王家爸爸 的帖子

首先多謝你的意見。囡囡小學成績係幾好嘅,操行都係A,佢嘅成績都係band1尾咁,我當時進取咗,選擇band 1中,係第一輪面試就取录了。后尾因疫情關係,網上上課,至佢鬆散咗,成日打機,再加上全英教學,同學之間競爭激烈,令佢失去信心,成績一落千丈,留咗一年班,成績好咗好多,但都未達標,依家佢唔想到返去讀,一定要轉中文中學,唔係後果更嚴重,佢都決心話轉中文中學,一定比心機讀,依家插班咁難,唔知點算,想考慮直資惠僑或創知,可以俾啲意見嗎?謝謝

回覆 王家爸爸 的帖子

佢話轉讀中文中學,一定會努力追上去,佢唔係唔想讀,係唔哂信心,一定要讀中文中學,等佢有返啲自信

回覆 bbforever 的帖子

佢同學就申請入左去惠僑,佢都好想去讀,有個伴,但我總是覺得惠僑唔好,唔係好鐘意,覺得創知比較好,聽聞成績校風都好啲,我依家猶豫緊,去咁遠讀書,我怕佢學壞,但係又唔多選擇,好多學校已停止收生,真係頭痛。我是這樣想,係惠僑或創知讀一、兩年,把成績提上去,再轉沙田的中學,覺得可行嗎?

回覆 gunsix 的帖子

係呀,都覺得有啲遠,返學都辛苦,學校又唔係好好,非去不可,只是考慮下。
‹ 上一主題|下一主題