用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國GCSE A Level 中文
go

[英國] 英國GCSE A Level 中文   [複製鏈接]

yhma 發表於 21-12-9 11:33
請問大家,在英國想以自修生身份報考中文 A level,可以係邊度報名?

最好學校可幫學生報名,否則要去 Exam Centre 報名 (每區都應該有Exam Centre 的,但要自已去 centre 考試,都幾麻煩)!
我孩子讀完中三過英國,因 Covid 連續兩年取消 gce 考試,所以到今年yr 11的十一月才剛考完。佢話唔深,但要預備文學作品和口試的部分。
孩子決定考因想有多一科A level 作後備,同埋佢本身中文科係強項(在香港band 1中學攞中文獎),所以唔使用很多時間準備。

6x6=36 發表於 21-12-9 18:00
個人意見,如果考試費唔貴,又唔難考,又唔嘥時間,其實考埋都無妨,因為你唔知幾時會需要
...

完全同意,香港有啲工係希望你中英文都有written fluency, 尤其一啲非專業的職業如 marketing,administration, 公營機構等。有GCE A level 會係一種證明,你唔知幾時會有用。如果唔影響其他學科又輕易攞到,為何不考?

回覆樓主:

其實學校一般會否為學生報考A level 中文?我們的學校堅決不肯為學生報考,唔知點解,見佢哋 2018 年都有學生考呢科,不過之後就無。

回覆樓主:

轉制後有乜唔同?

kls12 發表於 21-12-18 23:16
我女間學校不容許自修GCE 中文,可以報但一定要上堂,我女不想花時間,所以沒有報。個老師很堅持不上堂, ...

學校要求學生上幾堂先考都無可厚非,有堂上都係好事,代表學校有支援。總好過我小朋友學校無支援又唔肯同學生報名,學生要考的話就自己想辦法,仲唔會 suggest 任何 exam centre 畀你!學生要自己揾 exam centre, 仲要自己一早搭車出城考試,由於有幾張 paper,所以要出去幾次,好麻煩!諗落都嬲嬲哋!

2jkidsfather    發表於 22-12-8 14:50

kls12 發表於 21-12-18 23:16
我女間學校不容許自修GCE 中文,可以報但一定要上堂,我女不想花時間,所以沒有報。個老師很堅持不上堂, ...

可否分享哪間U會睇 GCE中文?
‹ 上一主題|下一主題