用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 AI? Computer Science?
樓主: 龍婆
go

AI? Computer Science? [複製鏈接]

AI係新興行業,可以好成功,但香港機會少,成功率係未知數。CS做programmer一定唔會餓死,career path比較清晰,而家一個三五年Java programmer要四五萬一個月人工。但幾年後就唔知,因為大公司太難找人,人太貴,已經outsource去越南甚至東歐!

stillgood20 發表於 22-6-13 12:57
係编程加入Al, machine learning的要素是趨勢.那是CS之上的更新方向.你囝囝快人一步,有視野,讚.

我細囝 ...

其實AI在銀行業有很多應用塲景,可以在RegTech, InsurTech, FinTech等等的大範疇上發展。只係銀行自身系統老化(冇辦法,銀行是最早用IT及電腦的行業,由八十年代開始)所以,要轉身很慢,很多時要依靠vendor或IT consultancy firm.

所以,近期,Big 4都開始發展IT consultancy 到幫銀行或企業做implementation 及delivery. 唔係只係紙上談兵。

stillgood20 發表於 22-6-13 18:27
謝謝分享.
我細囝是新鮮人, 初入職場見識見識.
需要吸收經驗.

是的。初出茅廬,最重要係累積經驗先,有經驗,有見識,就有價值。
‹ 上一主題|下一主題