用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 究竟要offer 定大抽獎問題
發新帖回覆
樓主: angelalam1216
go

究竟要offer 定大抽獎問題   [複製鏈接]

angelalam1216 發表於 24-3-13 13:46
葵青女 住葵涌 自行機會好渺茫
要 NPL / SMC offer
定係留守葵青大抽獎

這個頭三排位在自掘墳墓。改改吧

angelalam1216 發表於 24-3-13 18:42
葵青女仔
係唔咁樣排,可以點排?
請俾啲意見?

意見純參考,睇完慢慢參詳再決定怎樣。
Suggestion1)
如果好喜歡 LW , 放第一係無問題,但乙二,乙三就而放些次熱門了,否則LW 失利,大機會跌得後(因為你嘅二,三 ,係好多人嘅乙一, 到你LW 失利而再抽乙二,then 乙三時,好好大機會這兩校已經被揀佢地第一志願嘅人occupied 晒啲位)

Suggestion 2 )
如果LW 不是無可取替,入到SM or PP 阿女都開心嘅話,
乙一放 : SM 或者 PP
命中率會高好多

PS , 如果你呈一,二,三成績好理想(最好全A),就可以去叩番LW,
LW 叩門要求非常高。

Btw , 要直資 or 大抽獎,從你選校傾向睇,唔知估得啱唔啱,我直覺其實有offer 兩間不是你心水,只係退而求其次嘅選擇,揀咗而放棄大抽奬你可能耿耿於懷,如果係咁,why not 抽獎

花花爸爸 發表於 24-3-13 17:06
我諗住同樓主一樣都係咁樣填喎!
葵青女仔 應該如何佈陣 請指導一下可以嗎?
...

See 回覆樓主 的suggestions

angelalam1216 發表於 24-3-13 20:58
利害利害,真係俾你睇得通通透透
坦白講 NPL 真的不是我同阿女杯茶,因為路程有點兒遠,但係SMC 我C6 非常 ...

SM.
兩個原因:
- 我覺得SMC 是太普通的直資(for如果有 HY , GH waiting 嘅B1a 生)—》希望唔會俾人插死。
- 我係SM old girl . 哈哈。當年,今日,俾我再選一次,除咗LW, 葵青區我仍會首選SM ( 我近期有返過去50 週年function , 感受仍然好好)

如果你決定揀LW , 其實ok, 但乙二,三最好改改。LW 唔得,叩SM or PP 容易過掉番轉叩LW

Btw , 我感覺你雖然二線小學,但級名次應該唔弱(唔係你唔會揀HY, GH, MCS, LW 呢類學校)。其實你所謂GH 緣份盡係已直接reject 咗 ? or 收到message 話5月前有位會call 你?
如果是後者,GH 翻兜你機會唔細㗎

Greylay 發表於 24-3-13 21:32

Btw, 樓主,
我和女兒都有著你地嘅膽色。嘻嘻。
我哋當時係在無offer 係手時連推兩間offer 無接,四大皆空地等最心儀的兩間直資。

回覆樓主:

又試吓收窄條件方法:

1) 最重要的點 :女兒(記住係女兒,不是父母嘅喜好)係咪好想放SMC,係—》 大抽獎,No —-> 要咗佢算

要解決(1) 先好落下面,中學生啦,已經不是父母主導時期,要非常關注and 尊重他們的想法

如果三位一體(dad, mom , daughter)有晒共識 , Then ,

2)錢 vs 免費 ,前—》SMC 後津中(不過呢個應不是樓主大問題,睇你揀得HY, GH , 應預算過)

3)新派活動教學 走國際學校路線 (學費貴咗應源於此,值唔值得俾這價錢,要自己盤算了) vs 傳統教學

Buy 前者 —》 SMC , buy 後者 —-〉大抽獎

其實去到呢三點,差唔多可以诀定了。(但我都認為應該俾空間自己諗到抽飛deadline前:4月尾才決定嘅)

決定放SMC , 大抽獎,then,

1)男女校 vs 女校 (其實睇樓主揀嘅嘢,似係buy 女校喎 : 直/ 自都係女校)另外,咁多人話善德,安柱好過SM , 樓主頭三位都無打算放他們進去。(按: 樓主原計劃似係頭三都放大熱中學),如果真係buy 女校 (特別阿女buy 唔buy ) , 咁就SM / PP 乙一 (反正中嘅機會大過放LW; 如果覺得SM 麻麻,咁揀PP )

2)如果男女真係真係無所謂,那揀就揀最好的啦(反正係lucky draw) , 不過 乙二,乙三 就考慮吓排位是否仍是SM / PP 了

希望以上方向幫到你 (選擇困難症者另當別論)

回覆樓主:

題外話 : 點解我特別highlight 女兒心意主導,除了上面講咗嘅原因外,親身體驗也體會到。
1)自己當年也順從了父母去次喜歡的學校,入到去玩嘢搏轉校玩出火。

2)小朋友升小時也有因為不喜歡而面試時玩野嘅情況

3)小朋友升中,選擇跟我們兩老不一致,好多朋友勸我地要父母主導,最後我地俾小朋友主導,今天見小朋友越發自覺努力,亦越戰越勇,仲已經定下未來升學/ 就業目標,而且由老師告訴我小朋友在學校很開心,經常笑。最近再問: 你會唔會想轉番IB 直資呀?因為DSE 好似前景不明朗喎?! 佢斬釘切鐵地話 不需要,自己適合DSE 模式多啲,如果真係出問題,才找出路也不成問題。
這一刻我們徹底明白 —》 小朋友真的為自己揀對了

ekhc    發表於 24-3-21 10:05
HK-MAN    發表於 24-3-14 12:25

angelalam1216 發表於 24-3-16 12:38
衷心感謝您為我用心分析和指導Thanks 我亦都同C6同阿女講解過現時情況 再作詳細考慮
方案係 27/3 自行公布 ...

Welcome . 啱呀。其實離抽飛deadline 仍有個幾月。考慮清楚先。但係你問咗意見,加埋先計劃定大抽獎排位(for 到時有機會咁做)係做得好好㗎。因為「機會係留俾有準備的人」

預祝心想事成!加油加油 !

呀!提多一樣: 即使MCS 31/3 落空,唔代表已經無希望,因為有機會係waiting , 如果你最後選擇參加大抽奬嘅話,有可能在派位紙上再次出現番「MCS」結果的

angelalam1216 發表於 24-3-16 12:57
謝謝你的祝福
請教多你一樣嘢,教育局3月27號出自行結果的,點解見到人人都講都係3月31號前呢?
...

IC, 我都係EK 見到啲人話31/3 ,所以我又寫31/3 ,我估係過往三年都係31/3 自行放榜,所以大家習慣咗啩。
我剛剛上EDB website 看,你啱呀,今年是27/3 (因為31/3 是公眾假期)
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊