用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 神賜給小朋友之優質學府
樓主: PhdJessiema
go

神賜給小朋友之優質學府 [複製鏈接]

可能係: 一開始返學(幼稚園) 已經被呢d教學方式令小朋友無心機學....直到永遠...阿門.
原帖由 catyam 於 10-9-13 13:34 發表
所以我覺得, 會唔會係咁樣, 令到有好多青少年問題:
- 小學太深, 令佢地失去學習興趣, 到中學更加冇心機
- 或者, 小學時咩都學晒, 到中學覺得無聊, 於是又係冇心機
......

...
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

如可以"因材施教"小朋友一定可以"愉快又有效學習", 但家吓教法要"快而多"....
除非小朋友"可以填"唔係.....好快變得"討厭學習".....

ANYWAY,家長同小朋友之間要好清楚咩形式的教法至最有用, 只係一面倒要小朋友點..點...又點....最終,只有一個唔變通,唔知自己做咩,同無人叫唔知可以點做及叫咗都唔做的人.
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空
‹ 上一主題|下一主題