用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英文中學是否英書英教
樓主: travelman
go

英文中學是否英書英教   [複製鏈接]

chitchit0520 發表於 22-6-3 20:31
都係,以前老師待遇較差,好少人想去做,但而家的確唔同。

咁係咪以前待遇差還好點?起碼去做的,唔係叻 ...
>>"起碼去做的,唔係叻但都有心。"

我覺得以家去做得老師的, 有教育理想的人少左 (不論叻定唔叻)

>>"定係而家(老師)咁好,唔係有心但起碼叻?"

老師行業好咗, 係因為其他行業比較上唔穩定/一開始人工無咁高。
老師朋友都覺得,  身邊嘅年青一代, 佢地唔知自己想做咩多咗, 咁就是是但但做咗老師先, 唔一定有教育的初心, (亦唔一定叻教書, 反而叻刷高層鞋。)

所以, 有聽過英文中學老師, 明知規則是要用英文上的, 但係見高層自己都用很多中文上課, 甚至叫學生用中文考文憑試,  其他老師又點會堅持用英文上呢
就算老師自己英文差同唔差都已經唔係個問題, 因為高層自己都係用中文上, 其他老師正常都會用最流利嘅中文教啦

poonseelai 發表於 22-6-3 19:34
而家年輕一代比我們都幸福,未必要比錢父母,見過不少做了幾年会 take a career break, 休息下思考下想做 ...
係呀!佢地唔會口停手停呀嘛
其實都唔知係唔係叫幸福, 好似無野push佢地發展咁
但又會諗, 佢有佢嘅步伐

poonseelai 發表於 22-6-4 10:22
做父母就係咁矛盾,自己資源上可以照顧到自己,都希望孩子能走出自己一片天。今天經濟模式不停變,孩子未 ...
係, 以家仲有咩「斜槓族」...我睇住就覺得牙煙, 但係如果孩子想試, 有planning又有行動力, 做媽媽嘅又唔好意思說不...
唯一可以做, 就係有咩事唔順利, 佢總會有個娘家返

poonseelai    發表於 22-6-4 23:14
‹ 上一主題|下一主題