用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 二三綫小學級前列冇特異自行入神官津/首輪入神直 ...
樓主: 猴子爸
go

二三綫小學級前列冇特異自行入神官津/首輪入神直 [複製鏈接]

回覆樓主:

二,三線小學要睇下以前神校有冇收過,如果從來都冇,咁再好,都唔會有。之前我啲小朋友係三線讀,每年將近30%band1,但級一呢個都只有邨校band1A,只有級一才有。所以呢種情況都還係早跳船,早得咗。而且都跳唔到有中學的傳統名校,跳去3私,最後入神。

heidya    發表於 23-4-7 07:40

猴子爸 發表於 23-4-4 09:40
你個例子好勵志!三綫跳入3C, 依家入埋神校

好多人都係咁,3私係好的跳板,我小朋友跳得晚,所以就讀到底。有朋友讀1年三線(級頭), 跳去3C讀1年,考得10幾20名,接著3年級就跳去神校了。

猴子爸 發表於 23-4-4 10:21
讲就容易,但过程可以想象是多麽难。要在自己的学校超前,再应付不同学校的面试笔试,要适应新环境,在不熟 ...

你這樣講,確實唔容易。但係雖然讀3線,佢個小朋友都唔係一般人,佢跳入3C,都讀得輕鬆,作業大部份都係校內完成。主要精力都係放埋操唔同神校卷,神校用的書攞來自己在屋企上(主要中文),英文去考認證。

BSCYL 發表於 23-4-4 10:33
世事無絕對,阿仔小學是二,三線邨校,只有一位師兄經抽籤入天后男官,阿仔無體藝方面的特異功能,憑較學 ...

二,三線最後要應付校內考試同時都係要參加學術比賽,同埋面試訓練,都唔容易。當然學校都會俾好多機會,老師關愛。

回覆樓主:

二線級頭入神直,神津比較常見的。三線真係好微,我啲小朋友之前呢間三線,從來都冇入神過,即使在這2年移民潮都冇。最好的級一入邨校band1A,後面一些入band1B類的學校。幾年前出來一個中學畢業後讀醫,整個學校都要宣傳。老師對級頭很關愛,也俾很多機會,但客觀條件擺喺度,也想過讀完,想著事在人為,讀band1B學校一樣可以入U,但今時今日,無論中學,係大學已經不能同往日一樣。所以都係要2手準備,入神至少以後條求學之路多點可以揀。

猴子爸 發表於 23-4-6 10:38
小一起跑綫不一樣,如果要殊途同歸入神校,三綫寶校要走嘅路就真係困難好多,但諷刺嘅係,好一部份嘅情形 ...

相信起跑線唔一樣,我小朋友入小一果陣,應該只有3線水平,佢英文abc都識不全。我都相信只要俾我足夠時間,我啲自己學,自己教。學習就是一場馬拉松。我啲那個區,係抽唔到band1A嗰學校,因為呢間學校有自己聯繫小學,從來都未有學生入到過。我啲級一入到的band1A邨校,每年1個係隔離區呢間。做唔做得到級一,真係要靠運。尤其出卷簡單的學校。
‹ 上一主題|下一主題