用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2024/25 已有offer或offers一齊開心報喜
發新帖回覆
樓主: jillybb
go

2024/25 已有offer或offers一齊開心報喜   [複製鏈接]

家長個圈唔係太好,四女直同上智目標家長未必一樣,我自己唔覺智比其他差,當然名女校多如繁星,男校亦有很多選擇。

回覆 liverpool2023 的帖子

啱呀,所以唔係不太好才去上智。

猴子爸 發表於 24-3-20 12:08
现在有能力入港同的女生,应该也有能力入3大女直,但她们选港同,除了不想读女校,也有可能就是喜欢港同多 ...
我睇法調轉,我覺得佢冇辦法吸到女直D學生,所以要不斷做宣傳,不斷出VS,今日又出post講故事,sell學校。一般叻學生家長都精明,早早看出呢D商業手法。

猴子爸 發表於 24-3-20 12:17
如果是比去SJC的那批学生更次等的话,应该不会是港同想要的人。至于去DBS那批,港同暂时还没有办法竞争。
...
爭入DBS嘅,睇嘢可能有小小唔同,會睇歴史,人脈,全人,成績未必最先。要與佢匹敵,我反而覺得英華有机,只要改改策略,谷一谷成绩,再賣一賣歴史,佢係全港歴史最悠久中學,名人輩出,背景顯赫,同DBS 絕有可比性。

回覆 liverpool2023 的帖子

又唔好咁肯定,只要成績衝幾年,再推一大堆VS及報喜貼文,你睇法就唔同啦。成績,人脈,歴史,全人都齊,就可比及贏啦。

liverpool2023 發表於 24-3-20 12:55
除非聖保羅既成績下跌,否則英華難贏
你知道很多考入英華的,都是考不到SJC聖保羅才去的嗎?
...
啱呀,現在是這樣。所以英華要改改策略,谷谷成績。當你勁時,真係乜都唔駛講。

冇家人入讀以上兩間直資,只是從客觀方面,英華係有條件跟DBS比,而家長覺得英華一定輸SPC,這點我就唔同意。人脈,歴史,全人大家差不多,英華成績現稍稍落後,遲D成績上,大家就改觀啦。。

如果講穩定,會唔會係BPS,我自細已聽亞爸講,成績好似未跌過。

回覆 猴子爸 的帖子

關於硬實力又想講多小小。硬實力(成績)可幫你搵到第一份好工,可以由低層晉升到中層,但想中層上去高層或超高層,就係講軟實力(成績以外的東西),全人教育亦能發揮出佢嘅功用。如果有錢承继家業,或聚焦創業,那就更講軟實力。

猴子爸 發表於 24-3-20 14:28
沙崇没有转型,由B2变B1A. 又是要把credit给T学校校长的时候了。
講沙崇點解唔講鄧顯?佢由b5去b3再去b1之後b1頭只係用咗二十多年,學校更處於偏遠,開荒貧窮區(當年),由負轉正嘅表表者。

猴子爸 發表於 24-3-20 14:40
邓显当然是表表者,但听闻当时用的主要方法是缩高中班,踢走成绩差的,然后尽谷成绩,有成绩后,吸引高质素 ...
多謝你解開我多年心結,我重以為係道教風水陣,(講小啫)。宜加好多直脂都係用呢招,短期谷起個成績。話時活,鄧顯點做到?佢請走學生亦唔係咁容易招攬勁學生?係上水,當年佢應未必有咁大吸力。

家長可在EKsearch 鄧顯,有篇訪問校長嘅報導,非常值得花机分鐘看看。

回覆 猴子爸 的帖子

入到CC,DG呢D 頂級學府真係好難有退路,小朋友未必接受到,家長更加接受唔到。屋苑有個中高層正苦人員居住,佢囝前幾年成日著DBS件運動恤週圍走,有次等𨋢,見個街坊同個囝講嘢,街坊問佢DBS 讀成點,佢話唔係好適合,轉咗去國際學校,街坊重唔醒水問邊間,個囝嘅亜媽即刻講佢短期會到海外昇學,街坊才收口。我又有一個勉強去親戚嘅囝,讀宜家熱話中嘅聖提,成績跟唔上,決定唔考DSE,提早出國。

又講多幾個cases,全真實。朋友亞囡觀塘一線津小畢業,佢有個男同學文武全才,攞咗唔小獎,考入QC,先幾年知道DSE炒咗。又有一個叻女做咗白菜妹,成績跟唔上,學校同佢亞媽講,亞囡不太適合傳統教育,其他學制可能更適合,叫佢去睇睇,亞媽唔想但冇辦法,最後幫亞囡轉入咗國際學校,學費好貴。有兩個唔講得學校名,一個要睇精神科,另一個在家做超反常行為。所以讀名校未必一帆風順,程况轉懷前要出手,預留一筆錢到外地升學係一個辦法。

回覆 twhkleung 的帖子

應該會,但幾年後,身邊朋友,同學已畢業,冇咁尷尬,嗰時大家話題係工作,又在另一起跑點比拼。

人大咗,睇翻轉頭,讀書只占人生1/3或1/4時間,叩除小學主要飲飲食食都係十多年,真係唔好太在意,當然這可能係你人生中最快樂嘅時間。讀書唔好唔緊要,快快結婚生仔,再戰呢個教育制度。

確有此情况,但普通家庭較易轉身,但要快。

任何人都要面子,只是普通或中下家庭選擇不多,較容易掉頭。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊