用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行 MCS vs HKUGA
發新帖回覆
樓主: Devoted
go

自行 MCS vs HKUGA   [複製鏈接]

我都投票,MCS

係呀,九龍就MCS,港島就BPS。MCS叩門日,山頭滿佈人群就知道佢幾勁。

PTL_L 發表於 24-4-2 17:36
我認知上都覺得係,但另一media 始終有另一班人run,我都係做CD rom只睇,不便多言,不過有時真係離譜咗少少 ...
係咪好似D投豬group呢?必賺,瞓身,最後咪bye bye攞。輸錢當買教訓,冇問題,但每個小朋友升中只有一次,冇得再玩。自己賴,唔分析,只睇寫手亂吹,做錯決定就真係愧對子女。其實每次看到單一性說話,如遠勝,全勝...就要小心,問吓點解有這個單一結論,對方話網上有數字,你可追問數字如果形成,中間有冇陷阱,漏洞?

抽飛前各直脂都係咁嘅,搶人,及防止被搶,只要唔好太過份就ok啦。官津最佛系,全被動,睇吓最後理班係乜料再決定策略。抽飛期後就靜啦。(其實越嘈得勁,就代表收人不足,所以要出盡洪荒之力,不同角度攻擊對家,迷惑家長,太功利。)

從DAY1,人哋一路出手,明顯呢班PR唔係流㗎,呢個係商業玩法,跟本就當一盤生意做。大家應該睇睇人哋背後高手出招,點樣用平台洗走你對傳統名校嘅認知。家長,你睇唔睇倒呀。

2jkidsfather    發表於 24-4-2 19:24
kiwi2007    發表於 24-4-2 19:23

PTL_L 發表於 24-4-2 19:19
你又飲大咁?
係呀,平時唔敢講,清醒後要唔要delete 個留言?

PTL_L    發表於 24-4-2 20:38

所以講呢D 係PR嘅post。如果咁多真用家開VS post就真大問題,表示D家長唔信佢,好驚選錯。你唔會見好多SPCC 或DG嘅 VS,因為大家明白,知道自己手執王牌,就算其他女直都唔多VS,因有業績,家長有信心,明白自己選乜,唔駛post N咁多個VS。之前D post唱點難入,1A都入唔倒........,如果係,你有offer,應該感恩,即take,咁多 VS是否代表之前全部假,跟本收唔夠人要追數,希望家長轉軚。之前話有200多個中一位,要填滿真唔易,每個學生淨學費加政府收益總數可觀,邊個唔想要呀。生意難做係明白,但用這手法就太進取,過得其返。

猴子爸 發表於 24-4-3 11:53
"人地學校咁耐歷史,幾十年,甚至過百年嘅成績已經話哂俾你聽,人地係得既,咁咪唔洗以成績嚟sell學校囉, ...
我有唔同睇法。有歴史嘅名校正正反映佢已受時間驗証,經過不同教育制度變革,人口組合嘅變化,人民教育程度普遍向上嘅轉變,依然吃立不倒,這樣大家就有信心佢有能力面對未來多變嘅挑戰,這刻成績當然要考慮,所以要多方面,不是單一分析。正如你會請一個成績超卓嘅科學家接任CEO,還是久經戰役嘅人,依然能穩或帶領公司前進嘅人做CEO?你都見過一些上市公司,亞爸話退休,交俾亞囝接力後,股債大跌,亞爸復出,股價立刻反彈情况。

等吓啦,日京用在4年由2萬升到4萬點。韓仔重快,不過呢2年跌咗。

twhkleung    發表於 24-4-3 13:48

kiwi2007 發表於 24-4-3 14:07
菁姐為左 0005 而流的第1滴淚,傳承左 SMCC 樸實&感性的一面。
現實可能係佢大手做空5号仔,或幫大鱷出咗批牛証,見你哋變廢紙,袋理又大賺,已盡忍心中喜悅,而替你哋流一滴眼淚。这就是佢僕實嘅一面。對唔住菁姐,都係玩吓啫。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊