用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港大同學會書院2023DSE成績去到全港頭幾名 ...
發新帖回覆
樓主: chanshadow
go

港大同學會書院2023DSE成績去到全港頭幾名   [複製鏈接]

其他直資咪一樣,只不過今次係港同。始終生意難做,睇開D拉。除咗成绩,我一般建議家長留意中一入績名額,同最終出賽選手數目。

知道你係德望fans,你一樣可以開呢類形post,點解要咁嬲?每年呢段時間都好多直資sell客,家長鍾意咪上船攞,可能港同今次連續三個標題比較特別。

如樓上師只說,小朋友是自己產品,只以成绩表達小朋友叻唔夠說服力,用所讀學校就更具体。估計家長見到自己小朋友學校成績好,最初只係開心分享,未必預計撳多幾次製,出多幾個post有咁大回響,討論走向失控。其實EK只係俾人問吓問題,討論吓,鐘意就噏吓,唔鐘意就食花心或直接跳過,真係唔好咁用力,免互毆,令自己唔開心。

回覆 leonwang2022 的帖子

選校第一眼,大家都睇成績,跟住睇理念,名氣,獎項,運動,學校位置等等,但有一點,如家長说,我會提醒家長看看中一入讀人數,及最後出賽人數,就算街外大吹,如何多人去外地升學,或向更好學校進法,移民等等,如果出賽比例等於或低於七成就要非常小心,小朋友在中學會高速成長,变數大。小學如何尖,同家長如何融洽,到中學都有幾會出事,這時就要看學校,學校関愛,不放棄,加上同學鼓勵,小朋友是感受到,又怎會想離開呢。

又講MSS,俾佢休息吓拉。如果真係要講,我覺得佢D校服好靚,顏色艷丽。我屋苑有兩個小妹妹,一個着金魚黃,一個着湖水綠,非常可愛。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊