用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 07/08年度升小四 – 得閑入o黎傾下啦
樓主: evelyn317
go

07/08年度升小四 – 得閑入o黎傾下啦 [複製鏈接]

原文章由 carollam310 於 07-9-23 22:38 硐表
阿女而家日日都好多功課 一上到高小真係好忙

今年老師規定所有英文科既功課..默書..測驗..考試都要寫撩草:( 我見到阿女寫果D撩草...真係 寫得又慢又唔靚 ...

我仔暫時都唔係太多功課:loveliness: , 佢寫撩草反而寫得好過正楷喎!

原文章由 carollam310 於 07-9-28 11:09 硐表
我女都好曳架..又粗魯,,一D都唔似女仔........不過佢只會0係屋企曳...一踏入學校門囗就鬼上身 扮哂乖..加上個樣又呃到人...天生斯文樣...所以老師會選佢做紀律員..主任會選佢做糾察...家長日班主任對佢有讚無彈.. ...

咁佢返到學校都有斯文鬼上身都好丫!  否則返到學校都唔扮乖你咪重敝!

都唔係丫, 我仔嗰班都有同學試過俾老師罰抄喇!
原文章由 AE_bb 於 07-9-28 11:33 硐表
可能呢個老師好嚴都未定.....

各位早晨!

我仔升咗小四雖然暫時功課及其他都應付到, 但發覺佢學校出啲閱讀理解深咗好多, 唔係搬字過紙咁簡單, 第一次見佢派返張評估返嚟咁抵分!

fp,

Hi! Pls check pm!

我仔仔29/11第一期考試, 但學校評估及默書差不多日日都有!
原文章由 fp 於 07-10-23 10:53 硐表

totally agreed. also more hard and difficult.
when will have 1st exam?
my son start from Nov 7, need to prepare now

Carollam310,

你囡重肯做練習 我仔今年暑假開始已經唔多肯做喇 , 所以今年書展都冇買到, 通常啲練習我要個仔自己揀架, 佢睇幾睇就知邊幾本同佢課本相似, 第日你叫埋你囡去一齊揀啦!
原文章由 carollam310 於 07-10-24 10:20 硐表
我女女23/11考試,今年真係忙左好多..暫時佢仲可以自己搞掂..唔駛我插手...我只係買左大量補充練習俾佢做當溫習咋

不過唔識選擇..去到書局見到甘多補充練習都唔知點揀我求其拎本望下入面見到同課本學既野 ...

fp,

原文章由 fp 於 07-10-27 10:21 硐表
he need to read
1 chapter story book, after finish above and I checked his homework, we both have a free time to play together

你個仔真係乖, 又extra exercise又read 1 chapter story book都肯!

原文章由 LULU-MAK 於 07-11-9 11:25 硐表
好耐無上嚟, 搵佐好耐先搵到呢版!!!!

呢度宜家靜英英 就快又要考試喇!:-|

原文章由 fp 於 07-11-10 11:11 硐表

my son just finished exam on yesterdayI have a
break now hope can keep as good la!

你仔考完咁你咪輕鬆晒!

原文章由 CINDYC 於 07-11-10 11:48 硐表
Hi all,
My girl also studies P.4
Hope can share something with yours

Cindyc

Welcome!:)

原文章由 LULU-MAK 於 07-11-12 09:07 硐表
依家上到P.4, 我都覺得深佐好多, 要用多D時間思考, 但我一唸起英文GAMM ...

LULU-MAK,

我都覺得小四啲卷唔係搬字過紙咁簡單, 你講到Grammar我都一樣係半桶水, 有時唔識由得佢決定, 等佢收到卷改錯時重會印象深刻啲添!:

原文章由 fp 於 07-11-16 12:23 硐表

No la!:cry: ,still has homework,dictition.... this week, everyday need to make 4 pages Math deduce, it's crazy and very difficult, some of them I don't know how to do. My son doesn't like use his br ...

fp,

你都好有補習老師幫 , 你講嘅數是否那些公因數/公倍數?

LULU-MAK,

你好叻叻終於都把持得住 對住佢哋教功課真係一個試練EQ嘅大考驗 你囡可能都係做得好攰所以用呢種態度來發洩, 之後你都要同佢傾返大家嘅問題好讓你囡明白!:D

原文章由 fp 於 07-11-20 14:32 硐表
No, 是推理, it's very hard for me also, may be I also don't
want to use the brain

啊! 推理, 呢類數有時真係俾佢考起, 啲問題問得好刁鑽架!

原文章由 sandy816 於 07-11-25 18:01 硐表
下???點接受呀平均分70.幾 全級195人考128呀 ..唉!!!!!

我都重未敢完全放手等佢自己溫  你囡囡之前嘅成績係點? 如果今次跌得太多你都要幫幫佢, 唔可以一下子就放晒手, 不過其實4年級應該是放手的最佳時間!:loveliness:

原文章由 Irene_BB 於 07-11-26 07:44 硐表
我想請問大家點教小朋友中文作文架 ﹐佢只得七十幾分(平時)另我好worry呀:cry: 是否一定要補習至得呀

你覺得你小朋友係詞彙唔夠定想像力唔夠? 普遍來講讓小朋友看多些書是最佳的方法!:)

原文章由 Irene_BB 於 07-11-27 08:21 硐表
佢好鐘意睇歷史書同故事書(偵探小說和小紅帽個類...) 但佢作文內容都係好唔掂:cry: 請問仲有甚麼辨法呀

那麼你覺得你囝囝說話表達能力又如何呢? 如果對答流暢同表達能力都冇問題可能只係詞彙唔夠, 我見坊間有很多寫作班的, 或許你讓他去試看看有沒有幫助!

原文章由 Irene_BB 於 07-11-27 10:45 硐表
我都唔明佢平時寸人就好叻 但作文同口語(看圖講故事)就好唔掂請問是不是一定要請普通話老師才有用 ...

平時寸人就好叻>>> 或者你試下多點同囝囝一齊讀故事書, 嘗試你讀一段讓他接着下去看看有沒有改善.

原文章由 LULU-MAK 於 07-12-3 09:47 發表
肥仔媽咪,

係咪真係有呢d寫作班, 有無d資料???? 等我參考吓....

我仔都考完試喇! 我知嗰啲寫作班在香港, 九龍就真係唔知, sorry幫唔到你添!

原文章由 carollam310 於 07-12-7 14:20 發表
阿女參加左學校既聯合訓練營(兩日一夜)..聽日出發..去曹公潭戶外康樂中心...阿女第一次參加呢D野..都唔知搞唔搞得掂自己 咪凍病返黎就好囉

唔怕, 呢幾日暖返好多, 你囡係第一次離開你呀? 可能你都會心掛掛!
‹ 上一主題|下一主題