用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友於06/07年度升小三的家長們 - 兩年時間轉眼過,得 ...
樓主: evelyn317
go

小朋友於06/07年度升小三的家長們 - 兩年時間轉眼過,得閒入o黎傾吓笑 [複製鏈接]

Re: 06/07年度升小三的家長們 - 兩年時間轉眼過,得閒入o黎傾?笑呵呵

LULU-MAK,

今次呢個風真係唔講得笑, 好彩打唔正, 打正重敝呀!

麟媽媽 寫道:

琴晚我隻右手好酸痛呀!半夜都痛醒…..
都怪我平日少運動,咁樣郁吓隻手都攪到咁,
而家都仲痛,個肩膀又好鬼攰....賓姐你幾時返?
想當初我們很抗拒請外籍傭工, 成日怕有個唔係自己族類的人在家行來行去, 但現在相信很多媽咪冇得用工人就   

Re: 06/07年度升小三的家長們 - 兩年時間轉眼過,得閒入o黎傾?笑呵呵

Easy媽咪 寫道:
肥仔媽 & 麟媽媽

對呀~~工人放假, 我地就慘喇~~~   
我工人同我地生活左咁多年, 佢做多3年話唔再做, 果時我就知味道    想起都驚驚地     
佢話係咁話, 到時或者又會繼續做, 香港咁好, 點捨得走呀!

梁媽媽 寫道:
嘩, 而家先見到呢個 topic, 即時諗起以前 "老虎樂園" 的朋友仔, 即刻上黎登記番先, 我女都係黎緊3年班啦, 回想之前仲好似好細個甘, 而家已經有少少 婷婷玉立的味道, 真係有時都好回味佢小朋友時的得意的, 又有少少唔捨得佢長大, 又會諗, 到佢真係大到上中學時, 又唔知點了。
梁媽媽,

很少跟你碰到面 , 有陣子連老虎樂園個topic都唔見埋, 依家仍有嗎? 係呀, 個個小朋友好快已經唔再係BB, 還好現在他/她們仍肯俾你攬攬抱抱, 相信遲些連這種親密行為都會抗拒呢!

麟媽媽 寫道:

之後出左Osim 幾千蚊先至買咋!
請問你部機是否一樣可以吸床褥的?

麟媽媽 寫道:
Easy媽咪,

係囉!亞仔三、四歲時氣管敏感都幾嚴重,我咪想買囉,
不過而家好左好多喇,尤其是定時踢波佢心肺強左好多。
肥仔媽咪,Osim 都有一個床褥用既拍把架,但無Rainbow 咁強力,我地都定時吸吓喇,水面浮住一層米黃既泡沫,好鬼核突架!
有次都有Rainbow sales打來約做demo, 不過嗰部機真係太貴唔捨得買所以推咗, 我話我張係新床褥嚟唔駛試, 但個sales話瞓咗兩星期都可以吸出嚟睇到啲污垢, 我就半信半疑, 你咁講我相信都有可能!

AE_bb 寫道:
我細佬都試過比人上門做 demo, 佢話真係 work ....
咁我都相信係有用既, 如果屋企小朋友有鼻敏感就買得值, 否則太貴了, 所以如果Osim部機都得就考慮下.

Easy媽咪 寫道:
真係話咁快就開學喇~~~

我希望佢鍾意啦~~今次我冇問佢就幫佢報讀奧數, 效果好好, 希望呀仔keep住啦!
Easy媽咪,

我個仔都學咗一期奧數, 初初幾堂就好有興趣, 但過咗幾堂就開始唔明, 咁我就冇再繼續俾佢學因為很多人講要4/5年級學會好啲, 如果你仔間centre教得好繼續學落去都應該唔錯架!

CHUCHU 寫道:

話咁快就要開學啦!我唔捨得個暑假呀
呀女仲未做曬功課添,死啦 尼兩日要 至得.弊 未包書添,要聽日開始包lu.
都冇時間同你玩過就開學喇?  

麟媽媽 寫道:

所以今年唔包作業,用膠紙包四隻角算數。
點樣包四隻角呀?
我仔一年級啲包書套用到依家都重用得喎!
佢都保養得唔錯!

麟媽媽 寫道:
而家D 作業簿好多已經係過左膠面架喇,
咁佢地用得粗好多時都係D 角爆開同埋屈爛咁,
如果老師唔比包書,咁用透明膠紙打斜痴隻角,
兩邊膠紙尾向後痴住封面頁底,咁樣隻角咪唔會爛囉。
係喎! 咁我將啲功課簿學你咁講嚟包都得喎!

Easy媽咪 寫道:
肥仔媽
好彩星期一去過圖書館check下自己張証咋, 我個仔拿左我張card借書, 有本仲未還, 之後咪回家找尋啦~~激死找唔到~~咁我要charles用零用錢作賠償$38.6    琴日去圖書館攪掂咋.
即係賠償本書嘅錢? 你個仔咁多書, 相信都好難一時間搵到出嚟! 啱架, 用佢啲零用錢還!

LULU-MAK 寫道:
我終於BOOK佐E生下星期三做手術, 但星期一要一早入院CHECK埋另外果邊條甲狀腺駛唔CUT埋, 個REPORT要星期二晚先知, 我家陣一唸起就好唔開心, 好煩, 所以我先咁遲同你地講.
LULU-MAK,

你唔好咁擔心啦! 雖然每個人要做手術前一定會有恐懼, 但既然醫生講得話係良性的就唔駛怕, 只希望手術做得好, 咁你就唔怕第日唔靚靚啦! 返到家記得多休息呀! 祝福你及等你好消息!

不過, 依家無事, 等wed去覆診, 同埋可能始終麻醉成三粒鍾, 個人有D 'WING WING 地'但係D面色都好好.
LULU-MAK,

麻醉三個鐘都算耐, 咁你真係要抖多啲呀! 唔好以為個人冇事就心急返工, 好好保重!

fp 寫道:

only P.3 & P.6 students need go to school, the purpsoe for BCA 評估試 study, seems a bit earlier  
眨下眼又開學lu!     我今早都帶仔返學校取書及通告, 但校長又沒有講關於評估試的問題!

Easy媽咪 寫道:

我唔知校長有冇睇"英華小學"果part, 不過佢睇左會開心, 因為我地一向都係讚學校咋    不過而家真係小心d講野喇!    因為相信唔單至校長睇, 連老師都會睇架嗎?   
Easy媽咪,

你仔呢間學校太出名所以先多人留意!!! 咁你就要做個好家長嘅榜樣喇!   

Hi! 咁靜....去晒邊呀?????

我放假, 就嚟放到發mo.....好悶呀   
有得休息就休息多d, 雖然會悶d總好過返工丫! 你個報告出咗未呀?

LULU-MAK,

聽到係良性就安心晒!

你囡昨天返學既然穿水鞋應該唔駛著襪住, 等返到去一齊換就唔會濕.

Mandy0203 寫道:
我以為martha升上三年級會有時間上會有好多轉變,但原來不是我想像中那樣,可能她就讀精英班,不用補課,可以讓她參加課外活動...但就聽見其他班的學生講,除一星期中有兩日要補課外,長假期也要回校...為他們感到辛苦呢!
你囝囝間學校應該想把學生水平拉平均d, 學校安排唔錯呀!

fp,

睇嚟你仔間學校比起某些名校功課量更大, 今年學校有沒有其他改變呀? 我聽說某些學校由今年開始多了幾堂普通話.

AE_bb 寫道:
琴日個大仔要寫撩草 F 字, 但寫極都麻麻地靚
我發覺新買嗰隻墨膠墨盒幾好用喎! 見佢寫啲字都冇化開又唔會咁易乾!
‹ 上一主題|下一主題