用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 福建中學附屬學校 招募2011-2012小一家長
go

招募2011-2012小一家長 [複製鏈接]

各級有份參與演出的同學都花了很多心機和時間排練明晚的 English Showcase, 未能出席的確有點可惜.

我也期待睇這場show, 祝演出順利!

原帖由 AgnesBB 於 11-5-25 16:10 發表

真可惜那天不能出席,因要帶個女去學游水
寫大字個次就有去!!希望下次有活動可以去倒 la~~

福附今年開始小一全英語班, 之前學生就算是讀英文班, 收生時也沒有要求已可全英, 大部分學生日常都是廣東話為主, 而學校是提供一個英語環境讓學生在學校上課時可接觸更多的英語而提升水平.

學校是沒有強行學生用英語溝通, 但鼓勵學生上課時用適當的語言. 現在福附的英文小學模式恐怕不是你所要求的那一類, 希望可幫到你, 以免日後失望.

原帖由 GBM 於 11-6-17 17:10 發表

我都好想知.  我小朋友, 幼稚園都係除普通話之外, 係全英的, 平時都係同同學仔用英文溝通.

想知新學年, 小朋友都係可以全英嗎 ?  學校真的可以比倒全英environment ?  

交留位費當日, 有一位家長與我同時間交留 ...

一年班小息不是留在課室, 小一細佬小息時常到小五的家姐課室和有到操場打波.

原帖由 gegemok 於 11-6-24 14:46 發表
"小息一年班是留在課室的,我朋友話."

o下,咁咪好悶?

回復 25# chasiuso 的帖子

小一細佬是我呀女同學的細佬, 我的細女都是今年9月小一, 所以小一的課外活動有幾多選擇我都唔知, 只知課堂時間有 MI (自選活動堂), 另再有放學後的校隊訓練,  都好忙.

另小息是小一至小三使用操場, 而小四至小六是 lunch 用操場, 即食飽便可到操場玩 , 小一至小三在課室食飯.

‹ 上一主題|下一主題