用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 轉校 - 事不延遲
樓主: corliss_yu
go

轉校 - 事不延遲 [複製鏈接]

回復 23# corliss_yu 的帖子

天才教育, 只有增益, 沒有補底, 閣下自理?

可否告知你囝囝讀哪一級? 是小學或是中學出事?

原帖由 fallon 於 11-7-15 13:43 發表
呢間直資學校果個校長講一套做一套, D老師又冇愛心, 學校的整體成績又唔見得好好. 其實今年中五會考成績亦唔係幾好, 當中尤以中文, 中史同Science科成績最差。

我亦對呢間學校好失望, 所以已幫囝囝退學, 並已考入了 ...

難怪校網招小二, 小三插班生!

原帖由 fallon 於 11-7-15 16:39 發表
He was studying at the junior primary.

英文要70分才合格, 只有後者.

原帖由 五歲仔 於 11-7-15 18:44 發表
真道/優才?

在學校收緊的同時, 學校和老師在教學上有沒有提供相應的教導?  只是暑假裏自行增值學生便skip 半年課程, 真是 amazing!

可能年級不同, 我識一個今年小二的學生, 小一開始時已是用小二的英文書, 而學生不是操開英文, 開學時都相當吃力, 幸好是初小, 要追都比較易, 今年小二的英文成績也進步了不少.

原帖由 corliss_yu 於 11-7-16 09:32 發表
絕對同意~學校的老師大多是有愛心、有責任心的,很愛錫小朋友的,但學校的領導層、政策、教育理念,就……。
記得有一年暑假,學校派了一本40頁左右grammer習作,學校跟家長說,下學年開始,英文由教快半年速度,變成教快一年,是我囝 ...

請問有沒有自行補習?  聽聞X才校長說過是無需額外補習, 跟學校的課程便可?  是否如此?

原帖由 corliss_yu 於 11-8-8 14:09 發表
在臨考試前,老師安排上次英文測驗不合格的同學(好像有7個學生),去努力小組,上了大約八堂左右。不過,阿仔唔叻,在考試英文始終不合格(6x)。
老師在第三次測驗見家長時,老師跟我說,學校好少人會留級,絕無僅有,即是一是升一是走。 ...

我個人覺得公文都算, 只要是用一種跟學校不同的教材或另一個老師教就是補習, 好似數研, 學林, 都是基本的補習, 對一般學生而言, 多做不同的練習總好過甚麼都不做. 學校成績不好, 即學生未能在學校吸收到足夠知識應付校內考試,  我會任何方法都試, 無論補習社或私人補習或自己教, 不能只寄望學校, 當然有些學校對補底會付出和接納較多, 但雙方都要努力.

原帖由 leahchang 於 11-8-8 15:18 發表

EYUNG
目前認識的小朋友,大部份係冇補習的,但其實咩叫補習???如是應付考試而去補的就很少聽到,但唔係完全都唔補,好似我個囡計算唔好,學公文算唔算???學校考試(初小)題目大部份都教過的,會有重覆覆習... ...

哈哈, 我識一個X才家長真的說校長話不需補習便不補. 其實她子女現在只是升小三, 不補習也不足為奇. 到了高小可能又是另一幅畫面.
只要學生本身真的是優才, 補習可以是多餘的. 不過高處未算高, 所以學校著重拔尖.

原帖由 overview 於 11-8-8 16:08 發表
間間學校校長都話自己學生可以唔洗出外補習都可以好叻, 有冇人信先得架.

實在太正

原帖由 talknwrite 於 11-8-11 09:17 發表
我覺得唔係有冇愛心問題, 而且責任問題.

當初人家帶住個仔比你前後左右睇過晒,揀過晒, 唔係隨機派入去, 學校覺得適合才收人. 收得人入來就有負任去教到人家畢業. 就算係成績唔好, 家長跟唔上, 但學校又講到自己教細 ...
‹ 上一主題|下一主題