用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 薄扶林聖心面試
go

薄扶林聖心面試 [複製鏈接]

收到聖心面試通知,大家見幾點?外校生會否跟直屬小學一齊見? 以往自行收幾多外校生?
面試時間會否跟RO排,見11:30, 是否機會微?
   7    0    0    0

南區小學,級頭5內,老師建議聖心, 話聖心學生出名乖巧有禮,英文水平高 ,適合我女。但綱上關於聖心的討論極少,可否有前輩分享一下,聖心近年的情況。包括:1)外校生比例
2)外校生容易融入嗎? 如極大部分都係, 直屬小學嘅學生, 小女比較文靜被動,怕難融入。
3)近年的面試模式及內容
4)聖心的英文語境怎樣,同學間有英語溝通的嗎?小女英強中較弱,喜歡講英文, 現在的小學很少同學 可以同佢英文溝通,佢期望中學可以認識多一啲講英文的朋友。
5) 聖心的排名頗高, 為什麼訪間甚少人討論這校? 因為主要收直屬生,所以外校生不考慮這校嗎?令人好似有啲高不可攀嘅感覺!

懷疑面試通知, application code =教局的次第

我哋好早交表, 但application code大過, 同interview 時間後過另一個差不多最尾幾日交表的朋友。 所以猜測學校手填上去的application code同RO有關 。

baby627 發表於 23-4-1 10:40
請問今年聖心自行多人報嗎?樓主自行成功嗎?唔知呢間收外校生機會有幾多呢
...
根據班主任,小女band 1A /B ,英文級一 can speak Native English,其他科級頭,感恩正取! 因為面試當日,不可穿校服,所以無從得知有幾多外校生。自行人數,我諗要學校才知,目測分好多sessions,約45分至1小時1session。每個session 約30-40人。
根據當事人話,主要小組討論一中, 一英,題目都幾深。好似辯論類型的題目。中文有文言文題。亦有個別問中英文問題。中文用廣東話。
後記,面試時間應和RO無關
‹ 上一主題|下一主題