用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 統一派位大抽獎(建議教育局)
發新帖回覆
樓主: rsx
go

統一派位大抽獎(建議教育局)   [複製鏈接]

回覆樓主:

好難有最公平,只能有相對公平。

用番中一入學試或者學能測驗啦,橫掂無論band1定2,呈分試壓力唔會輕過公開考試

另外教育局作為政府機構,應該以最高透明度行事,公開隨機編號,學生banding, 每所學校DSE成績。同埋點解要以地區嚟派位,完全歧視。以香港人的尿性,奇怪在咁多年來,冇人去平機會、申訴專員公署之類投訴?

再唔係就取消統一派位,同成人見工一樣,學生自己去in,只要有學校收左,就一定要即時確認,冇得hold住唔覆,或者要左之後反口唔要。最後果批in唔到,例如5-6月,先由教育局隨機派位。

唔出奇,擒晚潘生直播都話聽到有學校話唔跟建議填表會唔派表

學校為咗谷高首三志願左右家長決定,都唔係第一次聽,起碼聽左二三十年。但係咁又如何?制度缺失又唔做野...

回覆樓主:

跟本個派位制度越攪越窩,有錢有能力的可以入直資,跨區嚴遠的咪司機/的士接送。

其實分男女校真係不合時宜,而且有違人性。平機會幾時做野。

同意。男孩子享有選校(女拔)權利!

我覺得不分banding抽,教局應該唔會,佢哋成日話提照顧學習者差異(catering for learner diversity), 任排情況之下,應該更嚴重。

反而不分區(或者擴大校網)值得教局睇吓有冇位改進。依家南區,荃灣,離島校網等等好似犯左原罪

順帶一提小一入學的計分方法更加唔公平,津貼小學拎政府資助,係咪應該有世龔生嘅出現?

講到比本地學校開ib,其實幾倒自己dse課程米,明白政府係管好9年免費教育,之後學生的決擇應該彈性啲,但係學校投入資優源(包括校舍,教職員,以至資源(或多或少)於非DSE課程上,其實呢樣野值得相確)
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊