用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小朋友一技傍身
發新帖回覆
go

小朋友一技傍身   [複製鏈接]

ferrymama 發表於 24-2-25 18:22
考中學先發覺世界太多神人, 好多朋友小朋友都去SKILL TEST/ YT/ AUDITION 咁。其實自己都有想培養小朋友有D ...

就算有8級,都係當有課餘運動好啲,8級唔可以當特功用~

回覆樓主:

又另一角度去看,現在音藝已經出現刻意為呈分而去惡補,若,體育都視作呈分卷之一,咁,體育範圍廣闊,咁應該考試內容應該考啲乜呢?足叻既投訴考籃唔公平,籃叻既又去投訴考排唔公平,田投訴考徑,徑投訴考田危險。須知就算成人運動員,亦不可能樣樣都存在某程度上既天份~

到時家長既資源負担更重,學生壓力更大,經常都要去補習埋體育~

咁,DBS呢類學校就真係有遠見了,體藝學兼備,家長唔好投訴呈分試壓力大喎,操到身心俱疲~

LeeCC 發表於 24-2-27 09:29
男仔唔一定運動有著數架,至少我個和身邊幾個都唔係

反而身邊唔少女仔係運動健將

男仔唔係運動有著數,而係男仔本身較好動,參與既人多,水平高,就自然可以中學有得揀。這可以解釋DBS為何並非可以做長期霸主,總會係每年都出現某些項目失利~

女仔相對參與人數較少,運動成績好,近乎總會有間D1中學會去收既~

kirstyau 發表於 24-2-28 01:08

係喎! 但8級都唔太算特工, 要入神校都未必有用。

8級,咪爬冷囉,女仔咪試下爬管樂囉搏一搏~

kirstyau 發表於 24-2-28 01:49
家姐當年同學仔真係雙管樂有2神校offer, 不過聽其他家長講因為仲有玩出面樂團所以甘搶手。
...

係呢方面揾食,家長一早已經知道條路點行㗎啦~

以前自己果件年輕人,初中偶然問下啲音樂人,點解升中前已經咁多級傍身,先得知佢地並非考ABRSM, 亦唔會刻意針對取優良,係要快達到更高級別,和多參加公開賽~
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊