用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DSE2023中英數排名
發新帖回覆
樓主: liverpool2023
go

DSE2023中英數排名   [複製鏈接]

Ocean419 發表於 23-12-28 08:28
請教SPCC同DGS 整體5+幾乎一樣但人均5+卻明顯SPCC高,可以如何解讀2校人均5+的差異?
...

整體5+一樣,似乎不可能人均5+並不一樣~

CC一向5+和均率都比DGS好,1.現在CC普通係家長/學生最追求中學,2.兩校收生取向係存在少許分別,DGS有一定比例既體藝生~

bettyay 發表於 23-12-28 09:00
SPCS於升中五分流DSE/IAL時,非DSE學制人數不能多於升班人數50%。今屆畢業同學於中五分班為80:79定78人,2 ...

似乎,CC IB人數係少於DSE人數,DSE畢業生人數一直長期維持120-130人,係近2年先係107,數字似乎顯示IB和DSE人數並不一樣,可能係2:1吧~

cafeva 發表於 23-12-28 10:51
SPCC人均考多D科?

CC就係收起呢個數字,沒公佈,亦都冇法計到~

某些數字經常有缺漏,難以理解為何坊間可以自製一啲權威式比較 仲某些所謂專家自行用啲乜人均估算6.2-6.5科,乜有得作㗎咩,6.2或6.5科用去做比較,已經可以係兩個世界既事實~

bettyay 發表於 23-12-28 10:59
我係指可達選修非DSE學制選修人數上限!唔係現在幾多人點揀
可能係我表達得唔好,令人誤會,抱歉抱歉!
...

似乎係咁,不過,網上平台原意就係交流交流,边有所謂專家乜都知吖,我都係睇數字,或者係朋友講既~

bettyay    發表於 23-12-28 11:07

bettyay 發表於 23-12-28 12:23
如果子女已過18,就算係內地考DSE,好似係未能跟專才父母優惠,享有本地大學行jupas入學的,佢哋應該係行n ...

上左岸咪可以回頭笑看人生囉~

HK-MAN 發表於 23-12-28 14:42
本地人會唔會覺得比人搶咗飯碗還要津貼佢哋仔女讀書?

本地人點會驚呀?唔係點會咁多家長認為甚麼死亡之卷,要避佢一避,似乎,中文和普通話既使用率,係避無可避~

twhkleung 發表於 23-12-29 06:22
会唔会係話當年呀? 因為果時HKAL vs GCE A-Level, 难度真係差好远好远(HKAL肥左但GCE A-level 可以羅A (當 ...

事實上仲係有不少學生係行倒插,自己年輕人有兩位同學,於學校係中列成績,兩個都係目標升大讀醫,分別係一個中中放洋,一個係高中放洋。高中果位比較熟,亦似乎係醫學世家,放洋明言係係香港考DSE成功機會不大,放洋目的係跳高一級。結果,一個3A*返唔到,另一4A*成功左~

又當時,各人選擇唔同,考边個試係自己決定,起碼唔好蝕焯~

各校取向亦不同,有以校內尖子多取IAL,又有女校係以適合為宗旨。印象中,某女校以前3322不足90%,開辦IAL分流後,DSE已經係9X%。好難一概而論。又係印象中當年該女校選制分享係,除非中文冇信心3到,否則都係宜走DSE路,始終外制入本地大學係唔肯定,DSE係近乎夠分必收~
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊