用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行 MCS vs HKUGA
樓主: Devoted
go

自行 MCS vs HKUGA   [複製鏈接]

回覆樓主:

幾多% 5+都好,若高度集中係一小撮人身上,都係意義不大,還須看有冇自己份~

用EDB計算下既1A仔,係11.1%,應該約係6科29-30分先算係1A生~

twhkleung    發表於 24-4-3 14:01

cafeva 發表於 24-4-3 14:11
即係6科5. 咁5+學生都算分得幾散. 不是集中在1A校.

所以我估,坊間用1A中學35%去劃線,只可以係參考下,吹成絕對具代表性,可能只係有心人既想法~

回覆樓主:

係咪搞錯方向,一間高5+率既中學,有乜可能係4+率低。女拔為例,5+ 70.6%,咁你自己去睇下佢4+率係咪 72%了~

一間最強既中學,係會高度集中係5+,5和4既比例係細既。比例越大,我估,代表佢地生源平均水平只達某個水平~

例如鄧顯,佢33222%可能高過CC,但5+相差頗大。某些中學33222都過90%,4+亦強,但去到5+就~

mcl233 發表於 24-4-3 14:29
係咪搞錯方向,一間高5+率既中學,有乜可能係4+率低。女拔為例,5+ 70.6%,咁你自己去睇下佢4+率係咪 72% ...

當然存在若4仔和5仔兩者比例非常細既可能情況,我估,代表間中學高度集中於一小撮學生身上,呢個係比較非正常行為~

cafeva 發表於 24-4-3 14:41
CC 5+ 7成我都覺得少, 收咁多級一, 又IB分左咁多去.

所以我咪話若係啦啦隊,只係換來6年威威式校園生活。冇問題的,各有想法,各有追求~
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊